Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Με την υπογραφή της σύμβασης με την Ανάδοχο εταιρεία από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, ξεκινά το έργο “Αποπεράτωση Νέου Κτιρίου Γενικού Λυκείου Δ.Κ. Ιερισσού”, με συνολικό προϋπολογισμού 1.285.186,60 €, που θα εξασφαλίσει την ασφαλή χρήση του κτιρίου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! 

Η χρηματοδότηση του έργου είναι ήδη εξασφαλισμένη από τη Δημοτική Αρχή, με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027». Θυμίζουμε, ότι το έργο ξεκίνησε το 2019 αλλά, η σύμβαση λύθηκε το 2022, λόγω προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη φάση της κατασκευής από τις παραλείψεις και τις αστοχίες της αρχικής μελέτης.

Αναλυτικά οι κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν και διορθώνονται με τη νέα σύμβαση, είναι οι εξής:

·Όταν κατά την εκκίνηση των εργασιών του έργου διαπιστώθηκε ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, βρίσκεται υψηλότερα από το σημείο που είχε προσδιοριστεί με την γεωτεχνική μελέτη του έργου, έγιναν εργασίες εξυγίανσης του εδάφους στην στάθμη θεμελίωσης και κατασκευάστηκαν 2 φρεάτια άντλησης, για την διατήρηση της στάθμης των υδάτων σε χαμηλότερο επίπεδο (περίπου 0,60m) από αυτή του δαπέδου του υπογείου. 

Παρόλα αυτά υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την εισροή υδάτων στο δάπεδο του υπογείου, και για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση νέας γεωτεχνικής μελέτης που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την πρόβλεψη κατασκευής οριζόντιου αποστραγγιστικού τάπητα πάχους 0,50 μ.

·Δεν προβλέφθηκε ο τρόπος στήριξης της επένδυσης με λιθοδομή στις εξωτερικές επιφάνειες του κτηρίου, στις οποίες τοποθετήθηκε σύμφωνα με την μελέτη θερμομόνωσης διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) πάχους 10 cm και ήταν απαραίτητη η εκπόνηση στατικής μελέτης για την προσθήκη εξωτερικής σιδηροκατασκευής που θα λύσει το πρόβλημα.

·Δεν προβλέφθηκε ο τρόπος κατασκευής των γηπέδων μπάσκετ, δηλαδή η κατασκευή ασφαλτοτάπητα και στην συνέχεια ο χυτός ελαστοτάπητας. Αντ’ αυτού είχε προβλεφθεί συνθετικός τάπητας από χλωριούχο πολυβινύλιο PVC, που τοποθετείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς μάλιστα να προβλεφθεί η βάση επί της οποίας θα γινόταν η επικόλληση.

·Δεν προβλέφθηκε υπόβαση από σκυρόδεμα και καθαιρέσεις των παλαιών ασφαλτικών για τα βοτσαλωτά δάπεδα στον περιβάλλοντα χώρο.

·Δεν προβλέφθηκε κανενός είδους υπόβαση για τους διάτρητους κυβόλιθους στον περιβάλλοντα χώρο.

·Δεν προβλέφθηκε η κατασκευή της σκηνής στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (ΑΠΧ) και του προστεγάσματος- στηθαίου στην σκάλα εξόδου από τον όροφο στο προαύλειο. 

·Δεν προβλέφθηκε η εργασία της κατασκευής των χωρισμάτων βιομηχανικής προέλευσης στα WC, όπως περιγράφονται στην αρχιτεκτονική μελέτη.

· Δεν προβλέφθηκε ο τρόπος θέρμανσης της ΑΠΧ, αλλά μόνον ο εξαερισμός της.

·Δεν προβλέφθηκε το δίκτυο παροχέτευσης των συμπυκνωμάτων των fan-coils που τοποθετούνται.

·Δεν προβλέφθηκε το κεντρικό καλώδιο παροχής που απαιτείται σύμφωνα με την ηλεκτρολογική μελέτη (3Χ120 +70mm) το οποίο έχει σημαντικό κόστος, καθώς και άλλα καλώδια απαραίτητα για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Ο Δήμος Αριστοτέλη προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν στο έργο (Στατική, Γεωτεχνική και Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη), και φρόντισε να επανακαθοριστεί το οικονομικό αντικείμενο της εργολαβίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τεχνικά άρτια και ασφαλής ολοκλήρωσή του.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, σε σχετική του δήλωση τονίζει τα εξής:

«Εκείνοι που κόμπαζαν για το νέο Λύκειο παραβλέποντας το πλήθος κακοτεχνιών, που θα συνυπήρχαν με τα παιδιά μας, ήταν οι πρώτοι που έσυραν τον χορό της αμφισβήτησης των προθέσεων αυτής της Δημοτικής Αρχής, όταν ανακοινώσαμε πως σταματάμε το έργο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να το ολοκληρώσουμε μετά από νέα μελέτη. 

Εκείνοι που δρομολόγησαν ένα λύκειο που θα πλημμύριζε, με αίθουσα χωρίς σκηνή και δίχως θέρμανση, με υλικά ακατάλληλα και με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ελλιπείς, αμφισβήτησαν την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε ένα νέο Λύκειο που θα εμπνέει ασφάλεια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Μας συκοφαντούσαν, ότι δήθεν δεν θέλαμε το έργο. Μας αμφισβήτησαν και μας συκοφάντησαν ακόμα και όταν το δημοπρατήσαμε. Τώρα η σύμβαση υπεγράφη και το έργο ξεκινά. Όλοι οι μύθοι της αμφισβήτησης, οδεύουν στη λήθη. Τα έργα μας, ήταν και θα είναι πάντα η καλύτερη απάντηση στα άδεια λόγια.»