Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 6,91 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Ένα μακροχρόνιο όνειρο των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης για να βάλει τέλος στους εφιάλτες των πλημμυρών, με την ιστορική απόφαση αποδοχής του αιτήματος του Δήμου Αριστοτέλη για χρηματοδότηση του αναγκαίου αντιπλημμυρικού έργου από το ΠΕΠ “Κεντρική Μακεδονία” με κονδύλια που πλησιάζουν τα 7.000.000€!

Το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στην ενότητα “προστασία παράκτιων και παρόχθιων περιοχών από τις πλημμύρες και τη διάβρωση”, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και με το ακριβές ποσό των 6.915.874,98 €.

Το έργο αφορά στην αντιπλημμυρική παρέμβαση σε τμήματα καθώς και στην κοινή κοίτη των ρεμάτων Μπασδέκη και Μπαξίνα, μήκους περίπου 1400m βορειοδυτικά του οικισμού της Ολυμπιάδας και περιλαμβάνει κατασκευή τριών φραγμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας εντός της κοίτης των ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων των δύο ρεμάτων και της συμβολής τους με την κατάλληλη διαμόρφωση της διατομής.

Έτσι δικαιώνεται απόλυτα η στρατηγική απόφαση του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου, να διεκδικήσει ο Δήμος την πλήρη αρμοδιότητα για τη μελέτη, ανάθεση και εκτέλεση του έργου! 

Την αρμοδιότητα αυτή εξασφάλισε ο Δήμος Αριστοτέλη τον Νοέμβριο του 2021 με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, και προχώρησε στη συνέχεια: 

  • Στη σύνταξη της μελέτης του έργου.
  • Στη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση την οποία εκδόθηκε η με α.π. 164722/12-12-2024 Α.Ε.Π.Ο.
  • Στη σύνταξη φακέλου οριοθέτησης των ρεμάτων της Ολυμπιάδας και στην έκδοση του 328/Δ’/21-05-2024 ΦΕΚ για “επικύρωση καθορισμού οριογραμμών, με έργα διευθέτησης, τμημάτων των ρεμάτων Μπασδέκη και Μπαξίνα”.
  • Στην εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης η οποία θεωρήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και μαζί με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη από την υποδιεύθυνση Τεχνικών έργων Χαλκιδικής, κατατέθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου ο Δήμος να λάβει την παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού για την εκτέλεση των εργασιών
  • Στην εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης μετά από Προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εκτελεστούν οι απαιτούμενες εργασίες εντός της δασικής περιοχής.
  • Και βέβαια στην υποβολή του φακέλου και αιτήματος για χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ «Κεντρική Μακεδονία»!

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, στη δήλωσή του για την έγκριση χρηματοδότησης του αντιπλημμυρικού έργου της Ολυμπιάδας, επισημαίνει τα εξής: 

«Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα της Ολυμπιάδας το 2019, ήταν η πρώτη κρίση που αντιμετώπισα μόλις στον 3ο μήνα της θητείας μου ως Δήμαρχος Αριστοτέλη.  Είτε από πείσμα, είτε από θυμό, το ίδιο εκείνο βράδυ που δίναμε τη μάχη στις λάσπες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ολυμπιάδας και όλον τον κόσμο που προσέτρεξε για να σώσουμε ζωές και περιουσίες, βλέποντας γέροντες να κλαίνε πάνω από συντρίμμια και παιδιά να κοιτούν με φόβο την καταστροφή, έβαλα με τον εαυτό μου ένα στοίχημα. 

Πριν ολοκληρώσω την πορεία μου ως Δήμαρχος, να έχει πάψει να αποτελεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας ένα αντικείμενο υποσχέσεων και ελπίδων και να γίνει στόχος με εξασφαλισμένους πόρους και ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης! 

Ξεκινήσαμε από τότε έναν μαραθώνιο. Εργαστήκαμε σκληρά, με το προσωπικό του Δήμου, τους αντιδημάρχους μου, τον Πρόεδρο της Ολυμπιάδας και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την Αντιπεριφερειάρχη μας Κατερίνα Ζωγράφου, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τους τελευταίους μήνες. 

Εργαστήκαμε για πολύ χρόνο αθόρυβα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο, σιωπώντας απέναντι στη συχνά εκφρασμένη και δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων της Ολυμπιάδας, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, σε κάθε κακοκαιρία, τον φόβο μιας νέας πλημμύρας. 

Σιωπούσαμε και δουλεύαμε! 

Ολοκληρώναμε βήματα. 

Κερδίζαμε αρμοδιότητες. 

Ζητούσαμε και παίρναμε πάνω μας τις ευθύνες, που χάνονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Προχωρούσαμε μελέτες. 

Κλείσαμε σχολαστικά κάθε γραφειοκρατική “χαραμάδα” που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εμπόδια. 

Και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος και συγκινημένος, που βλέπω τον κόπο μας να δικαιώνεται και το αντιπλημμυρικό όραμα για την Ολυμπιάδα, να είναι πλέον ένα πραγματικό έργο, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο οδικό χάρτη υλοποίησης! 

Για τρία φράγματα και όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις στα ρέματα Μπασδέκη και Μπαξίνα! 

Δεν τελειώσαμε ακόμα! Ο μαραθώνιος συνεχίζεται! 

Αλλά δεν τρέχουμε πια στα τυφλά! Βλέπουμε τον τερματισμό και ξέρουμε ότι θα κόψουμε το νήμα! 

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και φυσικά την Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Αικατερίνη Ζωγράφου για την έγκριση της χρηματοδότησης με την οποία σφράγισαν τη μεγάλη μας προσπάθεια.

Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν και θα συνεχίσουν μαζί μας αυτή την προσπάθεια ως τον επίλογο που της αρμόζει! Την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου που θα προστατεύει ζωές, περιουσίες και τα όνειρα των συμπολιτών μας στην Ολυμπιάδα!»