Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΓΟΡΕΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 2.600 ΔΟΛΑΡΙΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ - ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΟ

Oι τιμές του χρυσού σημείωσαν ρεκόρ στις ασιατικές αγορές την Τρίτη, επεκτείνοντας την κερδοφορία των τελευταίων ημερών. Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση από την κινεζική κυβέρνηση ενός μπαράζ μέτρων τόνωσης της οικονομίας, αυξάνοντας τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με την προοπτική περαιτέρω μειώσεων να δίνει περαιτέρω ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.638,31 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,3%, στα 2.660,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν τη Δευτέρα ότι υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναμένουν ότι ο ρυθμός των μειώσεων θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι αναμένουν μειώσεις τουλάχιστον 125 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed, μεταξύ τους και ο επικεφαλής τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, πρόκειται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέταλλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα αυξήθηκαν κατά 1,1% στα 971,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι αυξήθηκαν κατά 1,1% στα 31,430 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή του χαλκού σημειώνει ράλι μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας. Τα συμβόλαια αναφοράς του χαλκού στο London Metal Exchange αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 9.702,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 4,4380 δολάρια ανά λίβρα.

Πηγή:liberal.gr