Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: "ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφές με την Ελλάδα για την εξεύρεση τρόπων να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, δήλωσε ανώνυμα στο Montel Ευρωπαία αξιωματούχος.

Προηγήθηκε η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το ενεργειακό κόστος. Η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί πλαφόν στις τιμές χονδρικής, τόνισε η αξιωματουχος, αν και αφήνει ανοικτό παράθυρο για ρυθμιζόμενες τιμές στη λιανική.

Ο ίδιος αρνήθηκε το αφήγημα ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών στη ΝΑ Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μονάχα μικρό παράγοντα στην όλη εξίσωση.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου πριν το καλοκαίρι και ακόμα και σήμερα είναι αρκετά χαμηλότερες από ότι στην ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν αποδίδει το φαινόμενο στην ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στην έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις και αποθήκευση.

Τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν στη Βουδαπέστη στα τέλη Οκτωβρίου σε σύνοδο των υπουργών ενέργειας της περιοχής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή: energypress.gr