Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΚΙΝΑ: ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Οι εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών της Κίνας τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων τη Δευτέρα, καθώς η αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των τιμών ενθάρρυναν τους εξαγωγείς να πωλούν στο εσωτερικό.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο απέστειλε τον περασμένο μήνα 4.181 μετρικούς τόνους από τα 17 ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων, από μαγνήτες σε ηλεκτρικά οχήματα έως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Αυτό σε σύγκριση με 4.723 τόνους τον Αύγουστο και 3.935 τόνους τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Ορισμένοι εξαγωγείς προτίμησαν να πουλήσουν στην εγχώρια αγορά εν μέσω ενός άνοδος τιμών που οφείλεται στη βελτιωμένη ζήτηση και τη στενή προσφορά τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Yang Jiawen, αναλυτής στην αγορά συμβούλων Shanghai Metals (SMM).

Οι τιμές spot της Κίνας του οξειδίου του πρασεοδυμίου-νεοδυμίου αυξήθηκαν σχεδόν 5% σε μηνιαία βάση στα 428.000 γιουάν ανά τόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της SMM.

Η εφαρμογή από το Πεκίνο των νέων κανονισμών για τη βιομηχανία από την 1η Οκτωβρίου, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή εξόρυξης καθώς και η ποσόστωση τήξης και διαχωρισμού σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη εποχική ζήτηση περιόρισαν την εγχώρια προσφορά, υποστηρίζοντας τις τιμές, είπαν οι αναλυτές.

"Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον αγοράς στο εξωτερικό για προϊόντα μαγνήτη υποχώρησε εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς εκτός Κίνας", δήλωσε ο Yang της SMM.

Οι εξαγωγές τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024 αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους σε 42.936 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων.

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών της Κίνας τον περασμένο μήνα υποχώρησαν 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 10.804 τόνους, ανεβάζοντας το σύνολο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σε 102.489,1 τόνους, σημειώνοντας μείωση 23,7% σε ετήσια βάση.

(Από την Amy Lv και την Colleen Howe; Επιμέλεια από Christopher Cushing, Toby Chopra, Louise Heavens και Tomasz Janowski)

Πηγή: mining.com