ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΤΕ

Την εβδομάδα που πέρασε διεξήχθησαν δυο πολύ σημαντικές επισκέψεις. Η πρώτη σημαντική επίσκεψη έγινε από το Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο στην Αθήνα και στο γραφείο της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Η δεύτερη εξίσου σημαντική επίσκεψη έγινε από τη δημοτική ομάδα της μειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Αριστοτέλη στις Σκουριές, όπου ξεναγήθηκαν από στελέχη της “Ελληνικός Χρυσός” στους χώρους του υπό κατασκευή πιο υπερσύγχρονου μεταλλείου της Ευρώπης, του οποίου, ως γνωστόν, η έναρξη λειτουργίας μετατέθηκε μέσα στο α τρίμηνο του 2026, αντί για τα τέλη του 2025 σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες μέρες η μητρική εταιρεία “Eldorado Gold” και οφείλεται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Αυτή η καθυστέρηση στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των Σκουριών φαίνεται πως κυριάρχησε στην συνάντηση του Δημάρχου Αριστοτέλη και της Υφυπουργού της κας Αλεξάνδρας Σδούκου, καθώς όπως δημοσιεύτηκε και σε σχετικό δελτίο τύπου  του Δήμου Αριστοτέλη, ο κ. Βαλιάνος δεν έκρυψε την ανησυχία του προς την Υφυπουργό, αναφορικά με την επίδραση αυτής της καθυστέρησης σε ότι αφορά την είσπραξη των προσαυξημένων μεταλλευτικών τελών, που ανέμενε για φέτος, των λοιπών χρημάτων που αφορούν τις  κοινωνικές δράσεις που πληρώνει η εταιρεία καθ' υπόδειξη του Δήμου, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας του επενδυτικού έργου

Να υπενθυμίσουμε εδώ τα 5 εκατ. ευρώ που έλαβε ο δήμος για τα μεταλλευτικά τέλη του 2023 μέσα στο 2024, αλλά και το ποσό των 2,47 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η "Ελληνικός Χρυσός" σε κοινωνικές επενδύσεις για έργα εταιρικής υπευθυνότητας μέσα στο 2024. Συνολικά 7,47 εκατ. ευρώ που πρόσφεραν μια βαθύτατη ανάσα στην επίλυση σημαντικών αναγκών της δημοτικής καθημερινότητας.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη της δημοτικής ομάδας της μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφηκε από μέρους της μια σειρά προβληματισμών, που αφορούν τη χρήση της μεθόδου της εισπίεσης των νερών (επαναφορά του νερού μέσω γεωτρήσεων στον υδροφόρο ορίζοντα), για την εξόρυξη στο ανοιχτό όρυγμα, αλλά και της μη σύστασης της επιτροπής περιβαλλοντικής παρακολούθησης με τη συμμετοχή ενός μέλους από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφούσας παράταξης του δήμου.

Και θεμιτές και κατανοητές οι ανησυχίες των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Με μια ένσταση, ας μας επιτραπεί ως προς τα γραφόμενα τους, καθώς κοινός τόπος και στις δυο επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν ήταν η παντελής απουσία μιας καλής κουβέντας για τον κόσμο που εργάζεται στις Σκουριές, συνήθως κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι και δημότες στο Δήμο Αριστοτέλη. Μια “απουσία” που έχει γίνει η κανονικότητα, αλλά δεν έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η πολυπληθής κοινότητα εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα, αγωνίζεται εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσει μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα το μεγαλύτερο παραγωγικό έργο που γίνεται εδώ και μισό αιώνα στην χώρα μας.

Ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο, χάρη και στις ποικίλες ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται όταν αποφασίζεις να επενδύσεις μέσα στο ελληνικό κοινωνικοοικονομικό “μικροκλίμα”. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και στην πράξη.

Μια επένδυση όμως με σημασία υπερτοπική και σπουδαιότητα πανελλήνια και πανευρωπαϊκή, καθώς το μεταλλείο των Σκουριών θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο χάρτη των πολύ σημαντικών χρυσοπαραγωγών και χαλκοπαραγωγών χωρών της υφηλίου, προσφέροντας παράλληλα στην ευρωζώνη την επιθυμητή επάρκεια σε στρατηγικές και κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως είναι ο χαλκός και ο χρυσός

Ευχή μας αυτός ο καλός λόγος που απουσίαζε και από τις δυο επίσημες τοποθετήσεις να περίσσεψε τόσο στο τετ α τετ του Κυρίου Βαλιάνου με την Κυρία Σδούγκου, όσο και στην συνάντηση της δημοτικής ομάδας της μειοψηφίας με τα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας στις Σκουριές.

Ο λόγος είναι προφανής. Μια καλή κουβέντα σηματοδοτεί την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεβάζοντας ταυτόχρονα το ηθικό και την καλή ψυχολογία τους. 

Απαραίτητο στοιχείο για τον αγώνα δρόμου που δίνουν καθημερινά και καλούνται από εταιρεία, τοπική κοινωνία, θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς να τον τερματίσουν επιτυχώς.

Μια καλή κουβέντα στη δημόσια σφαίρα από το δήμαρχο και τον επικεφαλής μειοψηφίας συνιστά, αν μη τι άλλο, και μια ευρεία κοινωνική αποδοχή στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που μέχρι πρότινος κουβαλούσαν μέσα τους από μειονεκτικά μέχρι και ενοχικά συναισθήματα έναντι των υπολοίπων κοινωνικών και εργασιακών ομάδων της περιοχής μετά τα όσα δυσάρεστα είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Καλή και θεμιτή η στήριξη από κάθε φορέα της τοπικής κοινωνίας, όταν οι εργαζόμενοι έχουν να επιλύσουν μια σειρά ζητημάτων με την εργοδοσία. Και τότε χρειάζεται ο καλός λόγος. Για την ακρίβεια, ο λόγος υποστήριξης και συμπαράστασης. Να τους θυμόμαστε όμως κάθε φορά και σε κάθε στιγμή τους. Δεν είναι κόπος! Σίγουρα θέλει τρόπο!

Κατά τη γνώμη μας, ένας καλός λόγος μέσα σε αυτές τις συνθήκες υψηλής εργασιακής έντασης παρέχει την καλύτερη δυνατή ψυχολογική ώθηση στους εργαζόμενους, καθώς σε όλες τις δραστηριότητες μας, όσο σημαντικός είναι ο υλικός παράγοντας (δηλαδή οι χρηματικές απολαβές), άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας. 

Μπορεί και σημαντικότερος καθώς εκτός όλων των άλλων συμβάλλει τα μέγιστα και στην ενδυνάμωση της κοινωνική συνοχής και αλληλεγγύης.

Είναι τόσο απλό. Μια καλή κουβέντα! Άλλωστε, τους αξίζει και με το παραπάνω!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ