ΚΑΡΝΕΪ (ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΑΔΑ):" Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΤΗΣ"
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο Καναδάς μπορεί να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη απότομη αύξηση των δαπανών του για τις υποχρεώσεις του προς τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, εν μέρει βασιζόμενος στην αφθονία κρίσιμων ορυκτών της χώρας.
Η στρατιωτική συμμαχία των 32 μελών συναντάται στη Χάγη και συζητά έναν νέο στόχο συνολικών δαπανών ύψους 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος — 3,5% σε βασική χρηματοδότηση της άμυνας και 1,5% σε συναφείς επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.
Οι ηγέτες «είναι πιθανό να συμφωνήσουν όλοι αύριο» σχετικά με το νέο κύριο πρόσωπο και είναι «πιθανό να συμφωνήσουν» σχετικά με την αναδυόμενη πτυχή της βασικής άμυνας σε διάστημα 10 ετών, δήλωσε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη.
Για τον Καναδά, αυτό το 5% ανέρχεται σε περίπου 150 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (109 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε, προτού διευκρινίσει ότι «λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού του συνολικού αριθμού δαπανάται σε πράγματα που, ειλικρινά, ήδη κάνουμε για να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας».
Μέρος των δαπανών για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών του Καναδά σε συνεργασίες με συμμάχους «ανέρχεται σε αυτό το 5% — στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος αυτών θα ανέρχεται σε αυτό το 5%, επειδή πρόκειται για δαπάνες για υποδομές», είπε, όπως λιμάνια, σιδηρόδρομοι και «άλλοι τρόποι για την εξαγωγή αυτών των ορυκτών».
Αν ο Κάρνεϊ τηρήσει την απροσδόκητη υπόσχεσή του από τις 9 Ιουνίου για την επίτευξη του παλιού στόχου του ΝΑΤΟ — 2% του ΑΕΠ — αυτό το οικονομικό έτος, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, αυτό εξακολουθεί να αφήνει μια τεράστια αύξηση 75% στις βασικές στρατιωτικές δαπάνες.
Απηχώντας σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του νωρίτερα την ίδια ημέρα, είπε ότι «θα κάνουμε μια αναθεώρηση σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» του σχεδίου, επειδή «η φύση του πολέμου αλλάζει πολύ γρήγορα», σύμφωνα με ένα αντίγραφο της συνέντευξης που κοινοποίησε το γραφείο του Κάρνεϊ, μέρος του οποίου κόπηκε πριν από τη μετάδοσή της.
«Δεν χρειάζεσαι πλέον αεροπλανοφόρο — λοιπόν, κάποιοι χρειάζονται, αλλά οι περισσότεροι από εμάς όχι», αλλά μάλλον drones, ενσωματωμένα με την κυβερνοασφάλεια και τους δορυφόρους, είπε.
Σε ένα δείπνο καλωσορίσματος των ηγετών του ΝΑΤΟ και άλλων προσκεκλημένων, ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε δήλωσε: «Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωκαν να κάνουν την Ευρώπη να αναλάβει πραγματικά πρωτοβουλίες. Τώρα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς θα εξισορροπήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες».
Στη συνέντευξη στο CNN , ο Κάρνεϊ μίλησε επίσης για τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στοχεύουν στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας εντός περίπου τριών εβδομάδων. Ερωτηθείς αν ο Τραμπ εξακολουθεί να λέει ότι θέλει να «προσαρτήσει» τον Καναδά, ο Κάρνεϊ απάντησε ότι όχι.
«Θαυμάζει τον Καναδά, νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πούμε, και ίσως για ένα χρονικό διάστημα τον εποφθαλμιούσε», είπε. «Είμαστε δύο κυρίαρχα έθνη που συζητάμε το μέλλον των εμπορικών μας σχέσεων, της αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία ήταν πολύ ισχυρή στο παρελθόν. Πώς θα εξελιχθεί αυτό;»
Από τον Τόμας Σιλ
Πηγή: mining.com
Σχόλια