ΧΡΥΣΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ

Οι μετακινήσεις χρυσού από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη τροφοδοτούν σενάρια για την εμπιστοσύνη στο δολάριο και τις διατλαντικές σχέσεις. Πίσω από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο, βρίσκεται μια πιο σύνθετη στρατηγική: η αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας, ρευστότητας και οικονομικής αυτονομίας. 

Η Ευρώπη επανεξετάζει πού και πώς φυλάσσει τον χρυσό της, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες με τις Ηνωμένες Πολιτείες επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής ασφάλειας. Οι πρόσφατες κινήσεις της Ολλανδίας και της Γαλλίας έδωσαν τροφή σε εικασίες περί απομάκρυνσης από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο σύνθετη. Οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν κατ’ ανάγκην τις ΗΠΑ ούτε προετοιμάζονται να αντικαταστήσουν το δολάριο με τον χρυσό. Επιδιώκουν κυρίως να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους και να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να αξιοποιούν τα αποθέματά τους ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.

Ολλανδία και Γαλλία: Διαφορετικές στρατηγικές

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ανακατένειμε μέρος των αποθεμάτων χρυσού της, μεταφέροντας ποσότητες από τη Βόρεια Αμερική στο Λονδίνο και στις δικές της εγκαταστάσεις φύλαξης.

Η κίνηση δεν αποσκοπούσε στον πλήρη επαναπατρισμό του ολλανδικού χρυσού, αλλά στη βελτίωση της ρευστότητας και της δυνατότητας αξιοποίησής του, καθώς και στην καλύτερη κατανομή των κινδύνων μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών.

Το Λονδίνο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίας χρυσού παγκοσμίως. Η φύλαξη εκεί διευκολύνει τις συναλλαγές και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μια μεγάλη διεθνή αγορά. Επομένως, η μεταφορά χρυσού από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνεπάγεται απαραίτητα απομάκρυνση από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της Γαλλίας, η οποία αποφάσισε να σταματήσει να διατηρεί μέρος των αποθεμάτων της στη Νέα Υόρκη. Αντί να μεταφέρει τις συγκεκριμένες ράβδους στο Παρίσι, τις πούλησε και προμηθεύτηκε στην Ευρώπη χρυσό που πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές καθαρότητας και εμπορευσιμότητας.

Η επιχείρηση απέφερε σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος, χωρίς να μεταβάλει τη συνολική ποσότητα χρυσού που διαθέτει η χώρα. Η γαλλική κεντρική τράπεζα είχε άλλωστε θέσει ως στόχο, εδώ και χρόνια, την τυποποίηση και την αναβάθμιση της ποιότητας των αποθεμάτων της.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γαλλία διατηρεί πλέον το σύνολο του χρυσού της εντός της επικράτειάς της, εξασφαλίζοντας άμεσο έλεγχο των αποθεμάτων της.

Οι δύο περιπτώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική επαναπατρισμού του χρυσού. Κάθε χώρα λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση τις ανάγκες της, την ποιότητα των αποθεμάτων της και την αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει.

Η γερμανική επιλογή και η σημασία της διαφοροποίησης

Η Γερμανία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικό επαναπατρισμό χρυσού, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες στη Φρανκφούρτη την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα, εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά αποθέματα στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Η επιλογή αυτή αντανακλά μια διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση των αποθεματικών: η εγχώρια φύλαξη προσφέρει άμεσο έλεγχο, ενώ η παρουσία σε μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές.

Η διασπορά των αποθεμάτων σε περισσότερες τοποθεσίες λειτουργεί ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου. Η συγκέντρωση του συνόλου του χρυσού σε μία μόνο πόλη δημιουργεί εξάρτηση από συγκεκριμένες υποδομές και μπορεί να αποδειχθεί προβληματική σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, διακοπής των συναλλαγών ή περιορισμών στην κίνηση περιουσιακών στοιχείων.

Αντίθετα, η κατανομή μεταξύ διαφορετικών κέντρων επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν μεγαλύτερη ευελιξία. Η επιλογή, βέβαια, δεν είναι χωρίς κόστος, καθώς η φυσική μεταφορά χρυσού συνεπάγεται σημαντικές δαπάνες και αυξημένες απαιτήσεις ασφάλισης.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η νέα αντίληψη για την ασφάλεια

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ανέδειξαν ένα κρίσιμο ζήτημα: τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν να επηρεαστούν από πολιτικές αποφάσεις και περιορισμούς.

Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε το ενδιαφέρον αρκετών κρατών για περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν υποχρεώσεις άλλων κυβερνήσεων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο χρυσός έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το πλαίσιο, καθώς δεν εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα ενός εκδότη, όπως συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρόσφατη μετακίνηση του ολλανδικού χρυσού αποτελεί αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς ή άμεση αντίδραση στις πολιτικές της Ουάσιγκτον.

Είναι, πάντως, δύσκολο να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στις διατλαντικές σχέσεις. Οι εμπορικές εντάσεις, οι δασμοί και τα αντίμετρα έχουν οδηγήσει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στην Ευρώπη να επανεξετάσουν το κόστος της οικονομικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν αναπόφευκτη μια σύγκρουση με την Ουάσιγκτον. Σημαίνει, όμως, ότι η διαχείριση των αποθεματικών τους δεν βασίζεται πλέον αποκλειστικά στην οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά λαμβάνει υπόψη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο χρυσός ενισχύεται, αλλά το δολάριο παραμένει κυρίαρχο

Οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους για τον χρυσό. Οι αγορές του από τις νομισματικές αρχές ενισχύουν τη διεθνή ζήτηση και αποτελούν έναν από τους παράγοντες που στηρίζουν την τιμή του.

Χρειάζεται, ωστόσο, να διακρίνουμε την αγορά νέου χρυσού από τη μεταφορά υφιστάμενων αποθεμάτων. Όταν μια κεντρική τράπεζα μεταφέρει τον χρυσό της από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, δεν αυξάνει την ποσότητα που διαθέτει. Αλλάζει μόνο την τοποθεσία φύλαξής του.

Επίσης, η αύξηση της λογιστικής αξίας των αποθεμάτων χρυσού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει περισσότερο. Μπορεί να οφείλεται απλώς στην άνοδο της διεθνούς τιμής του μετάλλου.

Παράλληλα, ο χρυσός δεν είναι έτοιμος να υποκαταστήσει το δολάριο.Το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα και να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διεθνείς συναλλαγές.

Η αυξανόμενη σημασία του χρυσού υποδηλώνει περισσότερο μια προσπάθεια διαφοροποίησης παρά μια οργανωμένη φυγή από το δολάριο. Οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε έναν μόνο οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα, διατηρώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Για το ευρώ, οι μετακινήσεις αυτές δεν έχουν άμεση και καθοριστική επίδραση.

Ο χρυσός δεν αποτελεί σταθερό αντίκρισμα του ενιαίου νομίσματος, ενώ η τοποθεσία φύλαξής του δεν καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία ή την προσφορά χρήματος.

Περισσότερη αυτονομία, όχι ρήξη με τις ΗΠΑ

Η ευρωπαϊκή αναδιάταξη των αποθεμάτων χρυσού αντανακλά μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες αντιλαμβάνονται τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια. Στο παρελθόν, η έμφαση δινόταν κυρίως στη ρευστότητα, στην απόδοση και στην αποτελεσματική πρόσβαση στις αγορές.

Σήμερα, η γεωπολιτική αστάθεια, οι κυρώσεις, η πιθανότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και οι περιορισμοί στις διεθνείς συναλλαγές αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες επιλέγουν να απομακρύνουν τα αποθέματά τους από δυτικά χρηματοπιστωτικά κέντρα, επιδιώκοντας μεγαλύτερο βαθμό εθνικού ελέγχου. Οι ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα, επιχειρούν σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν τους κινδύνους χωρίς να αποκοπούν από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ζητούμενο δεν είναι απλώς πόσο χρυσό διαθέτει μια χώρα, αλλά πού βρίσκεται, πόσο γρήγορα μπορεί να αξιοποιηθεί και υπό ποιες συνθήκες παραμένει προσβάσιμος.

Η μετακίνηση του ευρωπαϊκού χρυσού δεν σηματοδοτεί απαραίτητα μια ρήξη με τις ΗΠΑ. Αποτυπώνει, όμως, την προσπάθεια της Ευρώπης να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε έναν κόσμο όπου η οικονομική αλληλεξάρτηση δεν θεωρείται πλέον εγγύηση ασφάλειας.

Της Βάνας Στέλλου

Πηγή: energia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΧΡΥΣΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ