ΣΤΑ 109 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πολιτικά γενναία και ιστορική απόφαση για την Ελλάδα λήφθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Ο κ. Παπανδρέου αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».


«Βρήκαμε μια απάντηση στην κρίση» ήταν τα πρώτα λόγια του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία αποφασίστηκε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έως και 30 χρόνια με περίοδο χάριτος τα 10 χρόνια, μείωση των επιτοκίων στο 3,5% και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, το ελληνικό χρέος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ανέρχεται στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ.  Από αυτά, τα 37 δισεκατομμύρια θα επέλθουν από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, οι οποίες θα βοηθήσουν σε συγκεκριμένους τομείς την Ελλάδα.  Όπως διευκρίνισε ο κ, Ρομπάι, η συμμετοχή των τραπεζών θα αφορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδας.

Από τη δική του πλευρά ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόσθεσε ότι με το πακέτο αυτό θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, οποία θα γίνει από ειδική ομάδα τεχνοκρατών που που θα επιχειρεί τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι με το νέο πρόγραμμα ενισχύεται η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα το οποίο θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο κ. Μπαρόζο και διευκρίνισε πως όλα αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν προϋποθέτουν την αυστηρή εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο η ευρωζώνη αποφάσισε να μειώσει το βάρος στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αναφερθεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις, ενώ έχει συμφωνηθεί πως τον Οκτώβριο θα κατατεθούν προτάσεις για την δημιουργία του.

Κατά γενική ομολογία, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνησαν πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής αποτελεί μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση.

«Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό τείχος για την ευρωπαϊκή οικονομία», υπστήριξε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη έδειξε σήμερα ότι δε διστάζει να υπερασπίσει το κοινό της νόμισμα όποτε χρειαστεί.


ΔΝΤ: 'Ετοιμοι να αξιολογήσουμε νέο τυχόν αίτημα της Ελλάδας

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βεβαίωσε σήμερα ότι ο πιστωτικός θεσμός του οποίου προϊσταται «θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του», για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε «τη σπουδαία υποστήριξη που παρέχεται τώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθεροποίηση στην ευρωζώνη, εκ μέρους των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά και των πιστωτικών θεσμών".

Τέλος, σημείωσε «το ΔΣ του ΔΝΤ είναι έτοιμο να αξιολογήσει τυχόν νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης», ώστε να συνδράμει το ΔΝΤ και στο μέλλον υπερ της ελληνικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση του IIF

Το Institute of International Finance (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη σημερινή συμφωνία και στους όρους του προγράμματος για τους ιδιώτες επενδυτές.

"Το πρόγραμμα προσφέρει μια σειρά νέων εργαλείων στους επενδυτές προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία την εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών με στόχο συμμετοχής το 90%. Αυτό θα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 54 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014 και ένα σύνολο 135 δισ. από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020.

Η διάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης... Το σύνολο του χρέους θα περιοριστεί κατά 13,5 δισ. μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και, πιθανόν, περαιτέρω μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους που θα προσδιοριστεί. Η ανταλλαγή χρέους, ο δανεισμός και η μετακύλιση θα λάβουν χώρα με επιτόκια που σε γενικές γραμμές συγκρίνονται με αυτά που προτείνονται από την Ε.Ε. Τα νέα εργαλεία θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής μέχρι και 30 χρόνια. Ο Δρ. Γιόζεφ Ακερμαν, πρόεδρος του συμβουλίου του Ινστιτούτου δήλωσε:

Οι τέσσερις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές:

Ανταλλαγή ομολόγων στο άρτιο με διάρκεια 30 χρόνια

Προσφορά ομολόγων στο άρτιο με μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων σε 30 χρόνια.

Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 30ετή ομόλογα

Ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση με 15ετούς διάρκειας ομόλογα

Από τις ανωτέρω προτάσεις οι τρεις πρώτες εγγυώνται από 30ετούς διάρκειας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση AAA. Για το 4ο σχέδιο υπάρχει μερική εγγύηση με δεσμευμένα ποσά (escrow account)."

Αναδημοσίευση απο το www.newpost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ