Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Η "ΑΥΤΟΨΙΑ" ΤΟΥ ΑΛΦΑ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Χρειάζεται και μια ουσιαστική"αυτοψία" στα βαθύτερα αίτια αυτής της ιστορίας...
Η δίωρη «Αυτοψία» του Άλφα στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, αν και δεν μπόρεσε κατά τη γνώμη μας να ανασύρει στην επιφάνεια τα βαθύτερα αίτια της κατασκευασμένης διάστασης απόψεων που υπάρχει στην περιοχή για την επένδυση, έδωσε το ερέθισμα για την εξαγωγή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων και προβληματισμών επάνω στα ζητήματα που παρουσίασε.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΩΝ

Αυτό το ζήτημα τουλάχιστον φάνηκε μέσα από την «αυτοψία», πριν αναλάβει δράση το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της πραγματικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής. Σ’ όλες τις μέχρι τώρα δράσεις τους οι αντιδρώντες ήθελαν να περνούν στην κοινή γνώμη μέσω των φίλιων προς εκείνους ΜΜΕ, ότι εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνίας της περιοχής. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και αυτό φάνηκε μέσα από την εκπομπή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέχρι τώρα. Το πανελλήνιο κατάλαβε ότι υπάρχει και η άλη πλευρά του λόφου... Η βουβή, μέχρι και προχθές, πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας, η οποία εργάζεται επάνω σε μια παραγωγική δραστηριότητα που είναι ριζωμένη στο DNA της και όχι... ουρανοκατέβατη λόγω οικονομικής κρίσης.

 ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

Αυτή η διαφορά ήταν επίσης εμφανής ανάμεσα στις προσεγγίσεις των κατοίκων που στηρίζουν τη μεταλλεία και αυτούς που είναι αρνητικοί απέναντι της. Θα σταθούμε σε δύο κραυγαλέα παραδείγματα που κατά τη γνώμη μας αποδεικνύουν τον ισχυρισμό μας.
 Το πρώτο αφορά τη στάση που κράτησε ένας από τους εργολάβους του έργου, που μίλησε για τη τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από την εμπρηστική μανία  των κουκουλοφόρων και παρ’ όλα κράτησε μια ψύχραιμη στάση χωρίς καταγγελτικό λόγο, αλλά με παράπονο για το γεγονός ότι κανείς από την πλευρά της δηλωμένης αντίδρασης στο χωριό του, δεν του είπε μια κουβέντα συμπαράστασης και ανύψωσης ηθικού. Και πως να συμβεί αυτό όταν επικρατεί η άποψη σαν κι΄αυτή που ανερυθρίαστα διατύπωσε ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...»: «Δεν πειράζει θα τους αποζημιώσει η εταιρεία»... 
 Στο αντίποδα τεράστια εντύπωση μας προξένησε η κυνική απάντηση που έδωσε μια κυρία από το μπλοκ των αντιδρώντων σε ερώτηση του δημοσιογράφου, στο «τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι αν κλείσει το μεταλλείο;». Με ύφος που θα ζήλευαν... και τροικανοί απάντησε «να πάνε να ζητήσουν δουλειά στα ξενοδοχεία»...! 
 Τόσο απλά λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας για κάποιον που έχει εργασία 12 μήνες το χρόνο και όλες τις ασφαλιστικές και ιατροφαρμακευτικές καλύψεις. Μ' αυτή την υπεραπλουστευμένη αλλά όχι συγκροτημένη άποψη, ο άνθρωπος που θα χάσει τη δουλειά του στα μεταλλεία, να επιβιώσει με 3μηνη εργασία και ταμείο ανεργίας τον υπόλοιπο χρόνο, αν συμπληρώσει τα ένσημα και δεν παίρνει μαύρα.


ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΩΝ

Και αυτές οι περιπτώσεις έγιναν ορατές ακόμη και για όσους δεν ξέρουν καλά την υπόθεση. Όσοι μίλησαν από την πλευρά των αντιδρώντων στάθηκαν με έμφαση στο γεγονός, ότι αυτός ο αγώνας γίνεται για τα νερά της περιοχής, που εκείνοι θεωρούν βέβαιο ότι είτε θα χαθούν είτε θα μολυνθούν. 
 Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου ήταν σαφής όμως. Τα νερά δεν πρόκειται να χαθούν, καθώς είναι τεράστια η ποσότητα τους και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών θα συνεχίζει να πέφτει στη θάλασσα, χωρίς οξειδώσεις, αφού το κοίτασμα των Σκουριών δεν περιέχει βαρέα μέταλλα, παρά μόνο πορφυριτικό χαλκό, του οποίου το παραπροϊόν ο χρυσός θα παρθεί μέσω της μεθόδου της ακαριαίας τήξης.
 Η σκόνη ήταν ένα ακόμη ζήτημα  απ’ αυτά που έθιξαν οι αντιδρώντες βασιζόμενοι προφανώς στα «σαχάρια παραδείγματα», που έχουν ενστερνιστεί μάλλον άκριτα και δογματικά. Με μια σημαντική διαφορά. 
 Στη Σαχάρα η σκόνη της ερήμου είναι ψηλή, ελαφριά και δεν υπάρχει υγρασία. Οι Σκουριές δεν είναι έρημος και ούτε θα γίνει. Το χώμα είναι βαρύ και ασήκωτο, όπως είδαμε, λόγω της τεράστιας υγρασίας (ομίχλη) τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ η σκόνη από τις εκρήξεις των φουρνέλων μέσα στο όρυγμα θα είναι 2.000 - 3.000 τόνοι μάξιμουμ το χρόνο.
 Επιπλέον ήταν εμφανής η προσπάθεια των αντιδρώντων να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους και έπειτα όλους όσους θα τους άκουγαν, ότι η ΒΑ Χαλκιδική α) δεν έχει ανεργία και β) είναι αμιγώς τουριστική! Για να είμαστε ειλικρινείς και εμείς νιώσαμε προς στιγμή κάτοικοι μιας άλλης χώρας  στη χειρότερη και κάτοικοι της Κασσάνδρας ή της Σιθωνίας στην καλύτερη των περιπτώσεων.
 Ας υποθέσουμε, ότι δεχόμαστε τον ισχυρισμό αυτό. Πως εξηγείται όμως το γεγονός, ότι έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις για προσλήψεις από την Ιερισσό; Δεν είναι μικρός αριθμός. Είναι το 10% του συνολικού αριθμού αιτήσεων, που έχουν κατατεθεί (5.000).
 Τι ώθησε αυτους τους κατοίκους της Ιερισσού, να ζητήσουν εργασία στα μεταλλεία, όταν υπάρχει εξασφαλισμένη... η καβάντζα της εποχικής εργασίας που στην περιοχή μας είναι μάξιμουμ 40 μέρες; 
 Σε τελική ανάλυση μπορεί όντως αυτό να ισχύει για την Ιερισσό, τα Ν.Ρόδα, την Ουρανούπολη, την Αμμουλιανή, που είναι παράκτιες περιοχές, όπου η τοπική οικονομία είναι δομημένη στο θερινό και κυρίως τον προσκυνηματικό τουρισμό του Αγίου Όρους. Περιοχές οι οποίες απέχουν σε ευθεία νοητή γραμμή από 16 μέχρι 40 χλμ, από τις Σκουριές και όχι 5 χλμ, όπως λανθασμένα ειπώθηκε από την κ. Ιγγλέζη και δεν επηρεάζονται όπως δεν επηρεάστηκαν αιώνες τώρα από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Δεν ισχύουν όμως τα ίδια δεδομένα για τα Μαδεμοχώρια που βρίσκονται στην ορεινή ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία αιώνες τώρα ζουν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ενώ εδώ να προσθέσουμε, ότι η ίδια η βουλευτής μας στον προεκλογικό της αγώνα δήλωνε «άνεργη δασολόγος». Αλήθεια προσπάθησε να βρει εργασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάποια τουριστική μονάδα της περιοχής; Αν ναι, με τι μισθό για πόσο χρονικό διάστημα και ποιες ασφαλιστικές καλύψεις;
 Η τελευταία αντίφαση που υπέπεσε στην αντίληψη μας έχει να κάνει με την κοινωνική διαχείριση και αντιμετώπιση της πρόσφατης καταδρομικής εφόδου στις Σκουριές και την καταδίκη ή μη αυτής της ενέργειας. Είναι σαφές ότι δημοσίως τουλάχιστον στους αντιδρώντες υπάρχουν δύο τάσεις. 
 Η μια που την καταδικάζει και κάνει λόγο για προβοκάτσια και απόπειρα ποινικοποίησης και συκοφάντησης του αγώνα των αντιδρώντων και η άλλη η πιο προκλητική και ακραία ή οποία όχι μόνο δεν καταδικάζει τα όσα έγιναν αλλά τα εμφανίζει ως... αναγκαία επιλογή! Τελικά ποια από τις δύο τάσεις υιοθετεί η ομάδας των αντιδρώντων; Αυτή της προβοκάτσιας ή της αναγκαίας επιλογής; 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει, πιστεύουμε ότι το ιδεολογικό υπόβαθρο των αντιδρώντων έχει οικοδομηθεί στην παραπλάνηση και τη χειραγώγηση της κρίσης και της αντίληψης τους. 
 Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο «θάνατος» και η «καταστροφή» διεγείρουν ακαριαία τα αντανακλαστικά του ανθρώπου προς μια μάχη επιβίωσης, σε σχέση με τη επίπονη διαδικασία δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης προς μια αντίστοιχη μάχη αξιοπρεπής διαβίωσης και αυτό εκμεταλλεύονταν ανέκαθεν, όσοι ήθελαν να διχάζουν κοινωνίες για τα δικά τους οφέλη. 
 Σ΄αυτή την παγίδα έπεσαν πολλοί από τους κατοίκους της παράκτιας ζώνης της ΒΑ Χαλκιδικής και εν μέρει έχουν δίκιο. Πως να διαχειριστείς... την επικοινωνιακή πιπίλα της επερχόμενης συντέλειας με ψυχραιμία και λογική, όταν η... περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που έχει εγκαθιδρυθεί, διυλίζει και διαχέει μέσα από τα φίλτρα της αυστηρά και μόνο τον όλεθρο, το φόβο και την απόγνωση;
 Αυτό ήταν και το ευαίσθητο σημείο, που κατά τη γνώμη μας δεν μπόρεσε να αναδείξει στη δίωρη διάρκεια της η συγκεκριμένη εκπομπή, η οποία απλά κατέγραψε και δεν έψαξε σε βάθος τα βαθύτερα αίτια της κοινωνικής σύγκρουσης που έχουμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες για τα μεταλλεία. 
 Η πολιτική σύγκρουση που ακολουθεί σαν καρότσι από πίσω,  έρχεται όχι μόνο για να καπελώσει την κοινωνική, αλλά κυρίως για να κουκουλώσει τα πραγματικά αίτια αυτής της σύγκρουσης. Άραγε θα τα μάθουμε ποτέ; Τους φυσικούς αυτουργούς των Σκουριών ας μην τους μάθουμε ποτέ, που λέει ο λόγος... του ιδρυτή του «παρατηρητηρίου...»!
 Τα βαθύτερα αίτια πρέπει να τα μάθουμε οπωσδήποτε. Η αποκάλυψη τους δε θα επιτρέψει ποτέ ξανά και σε κανέναν να διαιρέσει την κοινωνία μας σε στρατόπεδα σύγκρουσης, λόγω... ανωτέρας βίας!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εάν δεχθώ το δικό σου συμπέρασμα ότι..
<>
τότε λοιπόν στο δια ταύτα...
- γιατί δεν παραβρεθήκατε στην ημερίδα των ανεξάρτητων ελλήνων για να μας διαφωτίσετε εσείς??
-γιατί δεν κάνετε διάλογο μαζί μας??
-γιατί δεν βρίσκετε κι εσείς κάποιους καθηγητές πανεπιστημίου να στηρίξουν τις δικές σας απόψεις σε δημόσια αντιπαράθεση και να μας πεισουν??
-γιατί επικαλείστε το ΙΓΜΕ ενώ δεν υφίσταται??
-γιατί εφόσον όπως υποστηρίζετε είστε ειλικρινείς διαστρεβλώνετε και απαξιώνεται όλες της απόψεις που ακούγονται από την πλευρά μας???

μην γράφεις μόνο άρθρα με αερολογίες για να ανεβάσεις τον πήχη του μίσους στους εργαζόμενους..
εάν και εφόσον έχεις τα κότσια απάντησε μου σε όλα τα γιατί μου ένα προς ένα για να με πείσεις ότι παραπλανήθηκα.
διαφορετικά θα ισχυρίζομαι ότι γράφεις εδώ για να επιδιώξεις και άλλο τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας!!!
ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα... χωρίς υπεκφυγές..!!

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar αυτά που γράφουμε είναι οι απόψεις μας και δε θα απολογηθούμε ΙΔΙΩΣ σε σενα γι αυτές. Το ΙΓΜΕ υφίσταται όσο και αν σε πειράζει. Για όλα τα υπόλοιπα απευθύνσου εδώ:http://www.hellas-gold.com/index.htm

Άνοιξε και σε περιμένει...

Ανώνυμος είπε...

εμμέσως πλην σαφώς θέτεις τον εαυτό σου στην θέση του κατηγορουμένου από την στιγμή που λες ότι δεν θα απολογηθούμε..!!!
σαν κατηγορούμενος λοιπόν είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ..!!!
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar με όλο το σεβασμό χρήζεις ψυχιατρικής παρακολούθησης. Αν αυτά που γράφεις δεν τα γράφεις για λόγους προσωπικής αποσυμπίεσης και δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά τα πιστεύεις, στο λέμε από ενδιαφέρον μην το αφήνεις άλλο. Ανθρώπινα είναι αυτά.

Ανώνυμος είπε...

μπορείς να μου συστήσεις τον δικό σου ψυχίατρο????

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar δυστυχώς για σένα κανείς μας δεν έχει χρειαστεί ψυχιατρική βοήθεια. Βρωμάει ο τόπος. Θραύση κάνουν αυτήν την εποχή. Ψάξε λίγο κάποιον θα βρείς.