Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ... ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η προπαγάνδα δεν έχει όρια και φραγμούς. Θα έχετε σίγουρα ακούσει τη γνωστή επωδό των αντιδρώντων στην επένδυση,
 «Θα στεγνώσει το βουνό εκεί επάνω. Θα στεγνώσουν οι πηγές…».
  
 (Διαμαντής Καραμούζης, καθηγητής υδραυλικής υπόγειων νερών ΑΠΘ, Εξάντας «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης μέρος β’, Ο θησαυρός της Κασσάνδρας», 28.11.2012)

  από την άλλη όμως…
  
«Η περιοχή έχει πάρα πολλά νερά και ο τρόπος που θα γίνεται η διαχείριση (…) διασφαλίζει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα».
 (Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικής γεωλογίας & γεωχημείας, τμήμα γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπομπή Αυτοψία, 28.02.2013)
 
 ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
 
(Το ΙΓΜΕ είναι ο επίσημος επιστημονικός – ερευνητικός φορέας του κράτους για όλα τα θέματα που συνδέονται με τις επιστήμες της γης)

Σύμφωνα με αυτή, 13 εκ. κυβικά μέτρα νερού από την ευρύτερη περιοχή των Σκουριών καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα. Για τη δραστηριότητα στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθούν 2 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Για την ύδρευση της περιοχής χρησιμοποιούνται 0,5 εκ. κυβικά μέτρα. Επομένως, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, 10,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα εξακολουθούν να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.

(Υδρογεωλογική Μελέτη του Νίκου Βεράνη, Υδρογεωλόγου ΙΓΜΕ)

Βασικό χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των Σκουριών είναι ότι το υδρολογικό ισοζύγιο δεν διαταράσσεται ούτε ποσοτικά αλλά ούτε και ποιοτικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την προάντληση των νερών που υπάρχουν στο χώρο του κοιτάσματος, τόσο ώστε να είναι εφικτή η εκμετάλλευση, όσο και για να μην έρχονται σε επαφή τα νερά με τις διάφορες εργασίες που θα συμβαίνουν στην περιοχή του εργοταξίου. Το σύνολο των νερών, που θα έχει αντληθεί, θα διατεθεί ξανά στο περιβάλλον είτε με απευθείας διάθεση είτε με εισπίεση, δηλαδή θα γίνεται επανατροφοδοσία στο υπέδαφος μέσω γεωτρήσεων.

(Δημήτρης Μπάλας, Γεωλόγος – Msc Γεωφυσικός, Τμήμα Περιβάλλοντος Ελληνικός Χρυσός)

Ευτυχώς υπάρχουν επιστήμονες με ορθό λόγο αλλά και επιχειρήματα για να διαλυθεί κάθε σαθρό επιχείρημα κατά της επένδυσης.

«Η επιστήμη δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ευθύνη, ευθύνη έχουν οι επιστήμονες για το πώς χρησιμοποιούν την έρευνα και τα αποτελέσματά της. O Popper, πριν από 50 χρόνια στο βιβλίο του ConjecturesandRefutations (Εικασίες και Διαψεύσεις), σημείωνε: «Υπάρχουν θεωρίες που μπορούν να ελέγχονται πολύ καλά και θεωρίες που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν. Οι τελευταίες, δηλαδή αυτές που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν, δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους επιστήμονες γιατί αυτές μπορεί να περιγραφούν ως μεταφυσικές».
  
Υπάρχουν θεωρίες και απόψεις που τεκμηριώνονται και αυτές που δεν τεκμηριώνονται. Οι τελευταίες ανήκουν στο υπερφυσικό γιατί η επιστήμη δεν υποθέτει ότι γνωρίζει εκ των προτέρων την αλήθεια. Είναι δε επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται θεωρίες στο όνομα της δήθεν αλήθειας».
 (Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Αναδημοσίευση από  www.metalleiablog.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Μόνο μια περίπτωση υπάρχει για να δικαιωθεί η προπαγανδιστική θεωρία των αντίχρυσων αναφορικά με τους "φόβους" που διατυπώνουν για το νερό... Να σταματήσει να βρέχει... Αυτό μόνο δεν έχουν ισχυριστεί... Ακόμη! Ποιός ξέρει...;;; Ίσως να το ακούσουμε και αυτό κάποια στιγμή...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κοίταξε να δεις... απο την στιγμή που προκαλέσατε την μόλυνση με αρσενικό στο νερό του Νεοχωρίου και των Σταγείρων ειναι σαν να χάθηκε εντελώς.
Τι σημασία θα έχει αν και αυτά οπως τα λες εσύ τα 10 εκατομμύρια κυβικά περίσσευμα καταλήγουν στην θάλασσα όταν θα εχουν και αυτά αρσενικό και οτι άλλο προκύψει στην πορεία...!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Εδώ Αστερίξ προπαγανδίζεις πάλι. Η ΄υπαρξη αρσενικού στο υπέδαφος δεν οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Είναι συνομήλικη με τα μεταλλευτικό δυναμικό του πεδίου της ΒΑ Χαλκιδικής.

Πάλι άκυρος είσαι. Δεν έχεις φίλε επειχειρήματα. Μόνο ανακρίβειες. Κρίμα. Έτσι είναι από την άλλη. Γέρικο γαιδούρι περπατησιά δεν αλλάζει.

ΥΓ. Το γνωμικό δεν το λέμε για την ηλικία σου, αλλά για το χούι που'χεις να κάνεις το άσπρο - μαύρο και το αντίστροφο κατά το δοκούν.

Ανώνυμος είπε...

πάλι το θέμα σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν έχω χρόνο τωρα.
θα σας αφήσω ήσυχους για το σ/κ.
Απάντηση θα σου δώσω κατά πάσα πιθανότητα αύριο βράδυ...

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

αν και δεν είμαι κάτοικος περιοχής (προσπαθώ να σχηματίσω μια άποψη παρακολουθώντας και τις 2 τάσεις) αυτά που γράφετε για το νερό με εκπλήσσουν.Κατ΄αρχάς: τι πάει να πει "καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα";το νερό κυλώντας σχηματίζει ρυάκια,ποτάμια κτλ, κ άρα συντηρεί δασικά και παραποτάμια οικοσυστήματα,τον υδροφόρο ορίζοντα κτλ η διακοπη ροής του θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.οχι;
έπειτα με τα 2κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν απο την εταιρεία όπως λέτε,τι γίνεται;δε θα μολυνθούν;δε θα επιμολύνουν υδροφόρο ορίζοντα, χώματα,θάλασσα;ή θα τα πετάξουν στο δίπλα βουνό;