Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΛΟΥΖΕΙ ΜΕ... ΦΩΣ Η "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ" ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ "ΚΟΥΤΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ"

Διαβάστε τις... υπερατλαντικές διαστάσεις που πήρε η αποκαλυπτική δημοσιογραφία του "κουτιού της πανδώρας", έτσι όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το ιστολόγιο. Ακολουθεί σχόλιο του blog.

"Το μείζον ηθικό ζήτημα που ανακύπτει μετά από την αποκάλυψη του koutipandoras.gr στις 24 Οκτωβρίου, ότι Eldorado Gold και Ελληνικός Χρυσός χρηματοδοτούν στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τα σώματα ασφαλείας, θα θέσει στην καναδική κυβέρνηση ο ελληνοκαναδός βουλευτής και πρώην υπουργός Τζιμ Καρύγιαννης, με σκοπό να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας της εταιρίας στην Ελλάδα.



Ο κ. Καρύγιαννης μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» για το ζήτημα είπε: «αναρωτιέμαι αν αυτό ξεπερνά τους ηθικούς φραγμούς» και εξέφρασε την έκπληξή του για τις διώξεις που υφίστανται οι αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Επιπλέον, ο βουλευτής εξήγησε ότι το κόμμα του επιχείρησε να περάσει νομοσχέδιο που θα ορίζει τους ηθικούς κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναδικών μεταλλευτικών εταιριών, όπως η Eldorado, στο εξωτερικό.

Ο ίδιος, είχε επισκεφθεί το περασμένο καλοκαίρι τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και αργότερα δημιούργησε στην προσωπική του ιστοσελίδα έναν χώρο συλλογής υπογραφών κατά της δραστηριότητας της εταιρίας. Σε αυτήν τόνιζε: «Οι υπογράφοντες δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της Eldorado Gold στην Ελλάδα και διά της παρούσης ζητούμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό του Καναδά κ. Χάρπερ και τους κκ. Νορμ Πίτσερ, επικεφαλής εργασιών, και Πολ Ράιτ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Mines, να απαιτήσουν από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και την εταιρεία Eldorado Gold να σταματήσουν αυτήν την οικολογική καταστροφή»".

Αναδημοσίευση από www.koutipandoras.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Τελικά ο ορισμός "αποκαλυπτική δημοσιογραφία" και ο τρόπος που εφαρμόζεται στην πράξη είναι πολύ πιο απλός απ' όσο νομίζαμε.

Σύμφωνα, με την "αποκαλυπτική" ανάρτηση του... αποκαλυπτικού "κουτιού της Πανδώρας", "αποκάλυψη" είναι να παίρνεις απ' ένα περιοδικό που διανέμεται ανοικτά  και δημόσια σε χιλιάδες αντίτυπα,  ένα κομμάτι που εσύ... νομίζεις ότι μπορεί να βαπτιστεί "σκάνδαλο" ή "ηθικό ζήτημα" και εκεί επάνω να λες και να γράφεις τα δικά σου, στα οποία μετά δίνεις και τη στόφα της "αποκάλυψης".

Αυτό ακριβώς δηλαδή, που έκανε το πάντα αποκαλυπτικό και έγκριτο δημοσιογραφικά "κουτί της Πανδώρας" με το περιοδικό "Μεταλλευτικά Νέα", που εκδίδει η "Ελληνικός Χρυσός", όπου η υλικοτεχνική στήριξη που ότι δίνεται στα σώματα ασφαλείας στο πλαίσιο της "Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης" εδώ και μια 6ετία, επιχειρείται να παρουσιασθεί ως μείζον "ηθικό θέμα".
  
 Τώρα λοιπόν το "κουτί της Πανδώρας" καυχιέται ότι με το ζήτημα αυτό και χάρη βεβαίως στην "αποκάλυψη" του, θα ασχοληθεί ο Ελληνοκαναδός βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης, ο οποίος σε δηλώσεις του στην "Ελευθεροτυπία" εκφράζει την απορία του, "αν αυτή η πρακτική ξεπερνάει τους ηθικούς φραγμούς"... (!!!), αλλά θα φροντίσει να το μάθει φέρνοντας την υπόθεση στο Καναδικό Κοινοβούλιο.

Κατά την άποψη μας, είναι περιττή όλη αυτή η διαδικασία, καθώς είναι βέβαιο ότι όλα όσα γίνονται και προβλέπονται από την ΑΕΠΟ του έργου στο πλαίσιο της "Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης" είναι ένα "σκάνδαλο" με διαρκή αναδρομική ισχύ...

Δηλαδή... Πρέπει να καθίσει στο σκαμνί η εταιρεία εξίσου για την υλικοτεχνική υποδομή που πρόσφερε όταν σημειώθηκε η φοβερή θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2010 στο Στρατώνι. Όσοι θυμούνται πυροσβεστική, ΕΜΑΚ και αστυνομία κατάφεραν να φτάσουν στο αποκλεισμένο από νερά και λάσπες Στρατώνι, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων και των χειριστών των μηχανημάτων που διέθεσε η εταιρεία και εργολάβοι της.

Επίσης, να καθίσει στο σκαμνί για τα χρήματα που δίνονται στο δήμο Αριστοτέλη ως ανταποδοτικά, ενώ να της γίνει και μήνυση για τα χρήματα που δίνει σε μισθούς, εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, χορηγίες κλπ.

Την πιο σοβαρή... αποκάλυψη όμως το "κουτί της Πανδώρας" την κρατάει για τον εαυτό του. Δεν μας αποκαλύπτει που και γιατί έχει εξαφανιστεί η συμπαθέστατη Ελληνοκαναδή βουλευτής Νίκι Άστον και δεν ασχολείται εκείνη με την παγκόσμια ανάδειξη του... ηθικού ζητήματος, αφού μέχρι και το καλοκαίρι είχε αναλάβει και επίσημα την εκπροσώπηση του "κινήματος" των Σκουριών στον Καναδά. (Δείτε εδώ)

Για όσους δε θυμούνται η κ. Άστον είναι εκείνη που ενώ έχει ταχθεί κατά της εξόρυξης στις Σκουριές, στον Καναδά πριν 3 χρόνια συμμετείχε σε καμπάνια για να μην μπει λουκέτο σε μεταλλουργία Νικελίου στην πολη Τόμπσον της περιφέρειας Μονιτόμπα, όπου εκλέγεται.... (Διαβάστε εδώ)