#SKOURIES: ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΩΡΑ ΟΙ "ANTIGOLD" ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Άρθρο από την Ελευθεροτυπία με υπογραφή Σ.Α. (ποιος να είναι άραγε;) μιλάει για «ύπαρξη αμιάντου στο χώρο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και προσπάθεια απόκρυψης ταυ θέματος από το ΥΠΕΚΑ και την Ελληνικός Χρυσός», όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (φοβερά αξιόπιστη η πηγή…).

Επιχείρημα είναι πως «στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η λέξη αμίαντος δεν αναφέρεται καθόλου, αλλά χρησιμοποιείται η λέξη τρεμολίτης , που είναι η ονομασία του ινώδους ορυκτού το οποίο εμπεριέχεται στο μετάλλευμα και που κατά τη νομοθεσία είναι αμίαντος».

Ο αστοιχείωτος δημοσιογράφος δεν γνωρίζει βέβαια πως ο αμίαντος συναντάται με καμιά δεκαριά μορφές σε πετρώματα. Ουσιαστικά «αμίαντος» αποκαλείται μια ολόκληρη ομάδα διαφορετικών πυριτικών ορυκτών με κοινό χαρακτηριστικό την ινώδη μορφή τους.

Από άποψη χημικής σύστασης πρόκειται για ένυδρα πυριτικά άλατα του μαγνησίου, τα οποία περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο σε διαφορετικούς χημικούς τύπους, καθώς και ελεύθερο πυρίτιο. Κοινές μορφές αμίαντου είναι: ο λευκός αμίαντος που αποτελεί παραλλαγή του ορυκτού σερπεντίνη, ο κυανούς αμίαντος και ο καφέ αμίαντος, που ανήκουν στην ομάδα ορυκτών που ονομάζονται αμφίβολοι. Σε κάποιες μορφές του είναι τοξικός, καθώς η εισπνοή μικρο-ινών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει παθήσεις στο αναπνευστικό.

Η τρίπλα ότι ο τρεμολίτης «κατά τη νομοθεσία είναι αμίαντος», δεν μας λέει κάτι. Πολύ σωστά η μελέτη προσδιορίζει το αμιαντούχο ορυκτό και δεν αναφέρει γενικά «αμίαντος»… 

Θα πρότεινα στον κο..... (συγνώμη, στον κο Σ.Α., εννοούσα), να βρει την ειδική μελέτη του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (του 2013), η οποία απεφάνθη πως λόγω των συνθηκών και την μορφή του τρεμολίτη στην περιοχή δεν υπάρχει κίνδυνος κατά την εξόρυξη.

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Μετά την εξάτμιση των επικοινωνιακών φουσκών του κυανίου και του αρσενικού ήρθε η ώρα του αμιάντου για τους τρομολάγνους "antigold".

Έτσι έχουν τα πράγματα. Η ελπίδα για πλήρη επικράτηση του φόβου και του τρόμου στην κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής δεν πεθαίνει ποτέ.... Δε  μένει παρά να τους ευχηθούμε καλές "ενημερωτικές" εκδηλώσεις και επιτυχημένες πάνω απ' όλα.

Τέλος ευχόμαστε να γίνει και μια ειδική ενημερωτική εκδήλωση, έστω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που θα ενημερώνει εκείνους που χρησιμοποιούν τοξικά υλικά για τις επιθέσεις σε βάρος των οχημάτων των εργαζομένων για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τη συχνή χρήση αυτών των υλικών.  


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Τρεμολίτης(Ca2Mg5Si8O22(OH)2 είναι ένυδρη πυριτική ένωση ασβεστίου και μαγνησίου,εμφανίζεται κυρίως σε επιμήκεις,πρισματικούς κρυστάλλους,έχει σκληρότητα 5-6 στην κλίμακα του mohs από 1-10 και κάποια παραλλαγή του είναι γνωστή στους συλλέκτες πολύτιμων λίθων ως <>.Μόνο η ινώδης μορφή του τρεμολίτη είναι επικίνδυνη για την υγεία όπως εξάλλου αναφέρεται στην ισχύουσα νομοθεσία.Για να χαρακτηριστεί κάποιο ορυκτό ως ορυκτό αμιάντου(asbestos) πρέπει να ισχύουν τα εξής:Οι εισπνεύσιμες ίνες στον αμιαντούχο τρεμολίτη πρέπει να έχουν διάμετρο<3μm και μήκος>5μm,με λόγο μήκους προς πλάτος 3:1(ΦΕΚ 3/Α/17.2.88).Μόνο με μικροσκοπική εξέταση σε πολωτικό μικροσκόπιο αλλά και με τη μέθοδο της περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των ως άνω αναφερομένων ινών αμιάντου. Πουθενά δεν αναφέρεται στην ΜΠΕ ότι ο τρεμολίτης είναι ινώδης (και επομένως ανήκει στα αμιαντούχα ορυκτά),άρα η κατηγορία της απόκρυψης δεν ισχύει.Η υπόθεση ότι ακόμα και ο μη αμιαντούχος τρεμολίτης μπορεί να διασπασθεί σε μικροϊνες από τις εκρήξεις στο ανοιχτό όρυγμα είναι αφελής και αντιεπιστημονική διότι: Ο τρεμολίτης είναι σταθερός σε θερμοκρασίες περίπου μέχρι 700 βαθμούς Κελσίου και σε πιέσεις μέχρι περίπου 9 kilobars.Σε θερμοκρασίες άνω των 800 βαθμών Κελσίου υφίσταται θερμικής υποβάθμισης,χάνει τη ρίζα του υδροξυλίου (OH)2 ,και αλλάζει η ορυκτολογική του δομή με συνέπεια να καταστραφούν οι ίνες του και φυσικά παύει να θεωρείται αμίαντος.Αυτό είναι πολύ λογικό να συμβεί αν αναλογιστούμε ότι ένα λίτρο εκρηκτικής ύλης παράγει χίλια λίτρα αερίων μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου,αναπτύσσοντας εντός του διατρήματος πιέσεις της τάξης των 10000Mpa και θερμοκρασίες από 1650-3850 βαθμούς Κελσίου,συνθήκες στις οποίες ο τρεμολίτης είναι ασταθής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΡΑΜΠ