Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΑΠΟ "ANTIGOLD" ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ?


Αφορμή για το ερώτημα μας έδωσε η παράλειψη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να κοινοποιήσει την πρόσκληση της σημερινής συνεδρίασης και στα σωματεία εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, έτσι ώστε να παραστούν εκπρόσωποι τους σε μια συζήτηση που, αν μη τι άλλο, τα θέματα της τους ενδιαφέρουν.

Θεσμικοί και εξωθεσμικοί  παράγοντες της νέας δημοτικής αρχής προφανώς αντελήφθησαν το σφάλμα τους και προσπάθησαν με ποικίλους τρόπους (προφορικώς, τηλεφωνικώς, εγγράφως με επεξηγηματικά και διευκρινιστικά σχόλια) να επανορθώσουν και να αποδώσουν στους μεταλλωρύχους την τιμή και το σεβασμό που τους αρμόζει, καλώντας τους στη συνεδρίαση και δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις, ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δημοκρατικά και κόσμια πλαίσια. 

Το πιστεύουν δε το πιστεύουν, εμείς θα επιλέξουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Τα ηγετικά στελέχη των πολέμιων της μεταλλευτικής, παρά τον ατέρμονο φανατισμό τους, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολυπληθής μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής δεν μπορεί να παραγκωνισθεί σε καμία περίπτωση. Μένει βέβαια να το αποδείξουν και στην πράξη αποδίδοντας της και τον πρέποντα σεβασμό σε βάθος χρόνου και όχι περιστασιακά...

Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της μεταλλευτικής, υποστηρίζει και όχι άδικα, πως όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου αφού το σκηνικό της αποψινής συνεδρίασης είναι προμελετημένο. Ένταση και πόλωση μέχρι αποδείξεως του ποιος έχει πια το... πάνω χέρι. 

Ακούγεται ήδη πως πολλοί κάτοικοι στα νότια χωριά δέχονται τηλεφωνικές προσκλήσεις από "antigold" εκπροσώπους για να δώσουν δυναμικό αντιμεταλλευτικό παρόν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο. Παράλληλα, το "antigold" δίκτυο συμβάλλει σ' αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να μαζέψει κόσμο εκτός Χαλκιδικής και για σήμερα και για την Κυριακή. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν σήμερα τουλάχιστον 2.000 άτομα. 

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η πιο γνωστή σ΄όλους χρόνια τώρα. Μήπως έφτασε η ώρα να ψάξουμε να βρούμε και την άγνωστη πλευρά αυτού του πανάκριβου νομίσματος;

Κατά τη γνώμη μας, το μήνυμα που πρέπει να βγει από την αποψινή δημοτική συνεδρίαση είναι ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις μας μπορούμε να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να επιχειρηματολογήσουμε και να διαφωνήσουμε βεβαίως, δίχως να φτάνουμε κάτω από τον πάτο..., όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν,

Τα μεταλλεία, όπως έχει επισημάνει προεκλογικά και ο κ. Μίχος δεν μπορεί να τα κλείσει ο δήμος. Δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Αυτό που κάνει ο δήμος σήμερα είναι να δώσει ένα ψήφισμα "κατά της επέκτασης της υπάρχουσας μεταλλευτικής δραστηριότητας λόγω αδυναμίας της φέρουσας ικανότητας του εδάφους της περιοχής", που τόσο πολύ έλειπε μέχρι σήμερα από το αρχείο της αντίστοιχής βιομηχανίας ψηφισμάτων των "antigold". 

Ένα ψήφισμα που θα γίνει επικοινωνιακό φέιγ βολάν και θα απορροφηθεί κυρίως από τη νέα βιομηχανία προσφυγών που ξαναστήνεται παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε. Αυτή όμως είναι η μικρή εικόνα.

Κατά τη γνώμη μας, η μεγάλη εικόνα είναι πιο σημαντική. Μια εικόνα που θέλει αυτή την κοινωνία να χτίζει και πάλι γέφυρες επανασύνδεσης και συνεννόησης δομημένες με κανόνες ειλικρίνειας και αμοιβαιότητας.

Μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται εκτός πραγματικότητας αυτό που αναφέρουμε. 

Τουλάχιστον, ας το προσπαθήσουμε. Περισσότερα απ' αυτά που έχουμε ήδη χάσει ως κοινωνία αποκλείεται να χάσουμε...





5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον τρέφετε αυταπάτες. Ο σκοπός των αντιγκόλντ δεν απλών να κλείσουν τα μεταλλεία όπως έγινε πριν μερικά χρόνια. Ο σκοπός τους είναι να κάνουν μανούρα στην εταιρία και στην κυβέρνηση μόνο και μόνο για να πάρει ψήφους ο Σύριζα. Αν ήταν δυνατό να καταστρέψουν την οικονομία της Ελλάδος θα το έκαναν, μόνο και μόνο για το πολιτικό κέρδος του Σύριζα και της αντιπολίτευσης.

Βγήκαν στην τηλεόραση και σας είπαν ότι είσαστε ανεπιθύμητοι και δεν σας κάλεσαν. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

πολίτες...
νομίζω ότι γράφεται απλώς για να γράφεται εδώ μέσα ή για να πολώνεται το κλίμα.
κάνατε ολόκληρη φασαρία για την παράληψη το πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου για το ότι δεν σας κάλεσε σαν σωματείο να υποστηρίξετε τα δικαιώματα σας και σωστά πράξατε πάνω σ αυτό.
σας καλούν λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο κι εσείς δεν παρεβρίσκεστε τελικά παρ όλη την φασαρία.
εδώ τώρα μπαίνουν δυο ερωτήματα εφόσον δεν παρέστησαν ούτε η ελληνικός χρυσός ούτε η αντιπολίτευση.
ένα, τελικά ποιος κάνει κουμάντο σ εσάς όλους η εταιρεία ή ο πάχτας και ακολουθείτε την ίδια γραμμή??
και δεύτερο, τελικά οι εργαζόμενοι θα πήγαιναν να υποστηρίξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ή τα δικαιώματα της εταιρείας???
και ένα τρίτο ερώτημα, πόσο εξαρτώμενο και κατευθυνόμενο είναι το σωματείο των εργαζομένων από την εταιρεία???
μπορείτε να μου δώσετε αυτές τις απαντήσεις???

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @ 21 Νοεμβρίου 2014 - 12:55 π.μ.

Όπως σου έχουμε απαντήσει και σε παλιότερα σχόλια σου, τα προσωπικά σου άλυτα ζητήματα δεν πρόκειται να τα λύσουμε εμείς.

Κρατάμε το χιούμορ σου όμως σε κάποιες περιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

πολίτες..
ευχαριστώ για την απάντηση σας.
ήταν σαφέστατη!!!!!!!
μια διευκρίνηση μόνο.... αυτά που ανέφερα στο πρώτο μου σχόλιο δεν είναι προσωπικά μου άλυτα ζητήματα αλλά δικά σας του σωματείου της εταιρείας και του παχτα.
άπλα εγώ ρώτησα έτσι...από περιέργεια για να δω ....

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @22 Νοεμβρίου 2014 - 8:41 μ.μ.

Ζωή να ΄χεις εκτός από χιουμορίστας είσαι και περίεργος...!