Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ


Tου Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Έχουνε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός και την έναρξη υλοποίησής του. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτελούνται εργασίες οι οποίες έχουν επιδράσεις στο περιβάλλον και σύμφωνα με τους αντιδρούντες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη και όχι μόνον. Στο χρονικό αυτό διάστημα η Δημοτική Αρχή, προηγούμενη και παρούσα, δεν μερίμνησε ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για αυτές τις επιδράσεις.

Οι πολίτες δικαιούμαστε να έχουμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση από την παρούσα Δημοτική Αρχή, από το Δήμαρχο, για τις επιπτώσεις των εργασιών υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που έχουνε εκτελεστεί έως σήμερα τουλάχιστον στα δύο βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου δίδονται πληροφορίες αναφορικά με την ποιότητα του νερού που διατίθεται από τα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών και κυρίως δεν δίδεται συνολικό συμπέρασμα αναφορικά με το εάν το νερό είναι πόσιμο ή όχι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε.Ε.. 

Επίσης, στο έντυπο «Μεταλλευτικά Νέα» δίδονται κατά καιρούς σχετικά στοιχεία, τα οποία παρέχονται από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και θα πρέπει να αξιολογηθούν κατάλληλα και να παρουσιαστούν στους πολίτες από τη Δημοτική Αρχή, την οποία εμπιστευόμαστε οι πολίτες.

Η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από το Δήμαρχο, ως προς την υφιστάμενη ποιότητα του νερού και του αέρα και τις τυχόν μεταβολές τους από την ημερομηνία έναρξης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, είναι άμεση, διότι πολλοί πολίτες έχουν επιλέξει να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό με εμφιαλωμένο από το εμπόριο, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την σημαντική οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

 Επειδή ενδεχομένως το επόμενο βήμα θα είναι να κυκλοφορούμε με αναπνευστικές μάσκες και φιάλες οξυγόνου, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Παναγία, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη για την πραγματικότητα, χωρίς υπερβολές και χωρίς κινδυνολογία.

Ο Δήμαρχος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούμε οι πολίτες σφαιρικά, υπεύθυνα και αξιόπιστα για την υφιστάμενη κατάσταση και την τυχόν μεταβολής της από το 2004 και το 2011.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας