Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ"


Ο δήμος Αριστοτέλη με δελτίο τύπου που απέστειλε χθες το απόγευμα στο blog μας, υποστηρίζει ότι τα 5 δημοτικά έργα, των οποίων η χρηματοδότηση είχε εγκριθεί από Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης του Χρήστου Πάχτα, δεν είναι απενταγμένα, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα εντάλματα πληρωμών που έχουν εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα έργα συνεχίζονται κανονικά, ενώ τρία από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα, η κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων και αγωγών μεταφοράς και αποθήκευσης πόσιμου νερού στο Νεοχώρι, η αστική ανάπλαση της Αρναίας και η συλλογή και μεταφορά λυμάτων στα Πυργαδίκια.

Σ' ότι αφορά τα ποσά που φαίνεται να χρωστάει ο δήμος στα εντάλματα πληρωμών της Διαύγειας, αυτά όπως υπογραμμίζει είναι: "λογιστικές απεικονίσεις, σύμφωνα με τη δομή του σχεδίου λογιστικής διαχείρισης των ΟΤΑ και δεν έχουν καμία σχέση με τις οφειλές του δήμου."

Κατά τ' άλλα, στην αρχή και στο τέλος του δελτίου τύπου γίνεται λόγος για κατευθυνόμενη αρθρογραφία, πολύ κακώς κατά τη γνώμη μας, αφού δεν υπήρχε πρόθεση άδικης κριτικής, καθόσον δεν υπήρχαν διαθέσιμα σε εμάς τα στοιχεία που μας προσκόμισε η δημοτική αρχή με αυτή την απάντηση της έστω και με καθυστέρηση 5 ημερών..

Το μείζον για εμάς, αφού ευημερεί λογιστικά και οικονομικά ο δήμος Αριστοτέλη, όπως κατηγορηματικά υποστηρίζει, είναι να αρχίσουν να ευημερούν και οι δημότες του δήμου με βάση τα έργα που λέει ότι έχουν ολοκληρωθεί. Να δουν οι πολίτες δηλαδή μια διαφορά προς το καλύτερο στην καθημερινότητα τους. Δυστυχώς όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Για παράδειγμα στο Νεοχώρι, οι κάτοικοι συνεχίζουν να υποφέρουν με το ζήτημα της ύδρευσης και παροχής πόσιμου νερού. Οι διακοπές είναι συνεχείς και το νερό είναι δύσοσμο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, είτε να καταφεύγουν με μπετόνια σε πηγές, είτε στη λύση της αγοράς εμφιαλωμένου νερού. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του δήμου. Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τα έργα. Κάντε κλίκ εδώ για να τις διαβάσετε.

"Σε κατασκευή ψευδών «ειδήσεων» και πόλεμο εντυπώσεων επιδίδεται ιστολόγιο (blog) του Νομού, με στόχο να πλήξει το κύρος και την αποτελεσματικότητα τόσο της Διοίκησης, όσο και των υπηρεσιών του Δήμου Αριστοτέλη. 

Και ενώ ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ο μόνος Δήμος στο Νομό που έχει ήδη λάβει έγκριση προϋπολογισμού για το 2018 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ο επαγγελματίας αρθρογράφος του ιστολογίου, ανέσυρε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εντάλματα λογιστικής τακτοποίησης ποσών, που κατά πάγια τακτική του λογιστικού συστήματος εφαρμόζουν όλοι οι Δημόσιοι Οργανισμοί της Ελλάδας, και αφού τα βάφτισε «απώλειες χρηματοδότησης» και συμπέρανε «απεντάξεις έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (!)» έσπευσε να μεμφθεί τον Δήμο για την «κακοδιαχείρισή» του.

Προς ενημέρωση λοιπόν των συνδημοτών μας, αλλά και αποκατάσταση της αλήθειας, δίνουμε στη δημοσιότητα πέντε (5) αποφάσεις που αναφέρονται στα συγκεκριμένα πέντε (5) έργα, απ’ όπου προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι είτε τα έργα έχουν ολοκληρωθεί (άρα δεν χάθηκαν), είτε έχουν εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις τους (ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ).

Συγκεκριμένα:

1. Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση Αρναίας.

Η Πράξη ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε Απόφαση Ολοκλήρωσης στις 06-03-2017. (βλ. εδώ) Το υπόλοιπο προς πληρωμή οικονομικό αντικείμενο ύψους 1.000 ευρώ, υπερκαλύπτεται από το ποσό που είναι διαθέσιμο για το έργο στην Τράπεζα της Ελλάδας. (12.057,17 ευρώ)

2. Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Αρναίας – Παλαιοχωρίου.

Η Α’ Φάση του έργου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ολοκληρώθηκε και το έργο εντάχθηκε προς ολοκλήρωση (Β’ Φάση) στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στις 13-07-2017. (βλ. εδώ)
Η λογιστική τακτοποίηση αφορούσε την μεταφορά υπολοίπων της Α’ Φάσης, γιατί για τη Β’ Φάση τα εντάλματα εξυπηρετούνται από διαφορετικούς κωδικούς (νέου ΕΣΠΑ).
3. Αποκατάσταση Βλαβών από Θεομηνίες – Πλημμύρες – Αναβάθμιση Αστικού Περιβάλλοντος – Σήμανση για την Οδική ασφάλεια και συναφείς παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο Δήμο Αριστοτέλη. 

Η Πράξη εντάχθηκε από τη Δημοτική Αρχή το 2015 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Εθνικό Σκέλος (αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις θεομηνίες του 2014) και έκτοτε έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται τέσσερα έργα, για τα οποία με Απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, για το 2018 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 606.000 ευρώ. 

Η λογιστική τακτοποίηση από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών, ποσού 51.749,00, αφορά διόρθωση και μεταφορά από τη μία κατανομή πληρωμών στην άλλη. Στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα σε λογαριασμό του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας για όλο το επόμενο οικονομικό έτος.

4. Κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων αγωγού μεταφοράς και δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού Τ.Κ. Νεοχωρίου

Η Πράξη έχει ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση την 16-02-2017.Η λογιστική τακτοποίηση αφορά το κλείσιμο των λογαριασμών του έργου.

5. Έργα συλλογής μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων Τ.Κ. Πυργαδικίων. 

Η Πράξη έχει ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί απόφαση ολοκλήρωσης την 17-02-2017. Λογιστική τακτοποίηση όπως στην προηγούμενη περίπτωση.

Τέλος, διευκρινίζουμε ότι τα ποσά των 979.365,19 € και 573.283,71 € που φέρεται να προκύπτουν από το σύνολο των «ενταλθέντων» και το σύνολο του «υπολοίπου» αντίστοιχα, του κωδικού αριθμού εξόδου 00.8261.03 του προϋπολογισμού έτους 2017 με περιγραφή «Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων» των επίμαχων Χρηματικών Ενταλμάτων, είναι απλές λογιστικές απεικονίσεις, σύμφωνα με τη δομή του σχεδίου λογιστικής διαχείρισης των ΟΤΑ και καμία σχέση δεν έχουν με τις οφειλές του Δήμου προς τον εργολάβο. 

Θα συστήναμε λοιπόν στους φιλόδοξους οικονομικούς αναλυτές των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, να μελετήσουν πρώτα σε βάθος τον τρόπο που απεικονίζονται τα κονδύλια στο δημόσιο λογιστικό, πριν προβούν σε κρίσεις και ανύπαρκτες και συκοφαντικές κατηγορίες.


Υπό αυτές της συνθήκες, ο Δήμος Αριστοτέλη θα αποστείλει τις συγκεκριμένες διευκρινίσεις προς δημοσίευση στο εν λόγω ιστολόγιο, περιμένοντας τη δήλωση αναγνώρισης λάθους από μέρους του, και τη δήλωση μεταμέλειας απέναντι στους πραγματικούς πολίτες Αριστοτέλη, τους οποίους παραπλάνησε με το δημοσίευμά του. 

Ταυτόχρονα επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του, διερευνώντας τη σκοπιμότητα και τυχόν ευθύνες του αρθρογράφου, αλλά και των λοιπών ιστολογίων που άκριτα υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν τα συκοφαντικά σχόλια, προκαλώντας βλάβη τόσο στη Δημοτική Αρχή, όσο και στην Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, οι οποίες με συνέπεια και αποτελεσματικότητα εκτελούν τα καθήκοντά τους."




11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, τι να σου πω, Πολίτη, για λύπηση είναι ο Δήμος.
Τον κατηγορήσατε άδικα τον καημένο.
Δε βλέπεις πόσα έργα έχουν γίνει επί των ημερών του; Δεν ξέρουμε που να πατήσουμε από τα πολλά εργοτάξια.
Ρε, σε ποιους απευθύνονται;
Εμείς ζούμε εδώ και βλέπουμε. Ποιος διάυγιες και ποιες εντάξεις και απεντάξεις;
Δεν περιμένουμε τα λογιστικά του Δήμου για να πειστούμε.
Είναι άχρηστοι, δεν κάνουν τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Τους θίξαμε!
Τους υπερδραστήριους! Τους δημιουργικούς! Τους άπαιχτους!

Να μας δείξουν τα έργα τελειωμένα στην πράξη και όχι στα λογιστικά τους φύλλα.

Ανώνυμος είπε...

Το νερό στο Νεοχώρι μυρίζει ή σκατίλα ή χλώριο. Γιατί μυρίζει έτσι από τη στιγμή που έχει γίνει όπως λένε η γεώτρηση και η δεξαμενή; Για να αγοράζουμε εμφιαλωμένα τις μισές μέρες του χρόνου;

Ανώνυμος είπε...

εργα στα χαρτια.
γιατι δεν τελειονουν?
μπορουν να μας το πουν?

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΙΠΑΜΕ?

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρώθηκε το έργο στα Πυργαδίκια;;; Μάλιστα.....εμείς παλι γιατί ακόμα περιμένουμε να κλείσουν οι σπασμενοι δρόμοι μες στο χωριό;;; ή μήπως δεν προβλέπονταν η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανύπαρκτα έργα μπαινοβγαίνουν σε προγράμματα, χωρίς να ολοκληρώνονται και τα χωριά μας έχουν περιέλθει σε σήψη. Το πιο κακό είναι ότι αυτοί ζουν στο συννεφάκι τους και όλα τα βλέπουν τέλεια. Άντε να αρχίσει κι ο Λευτέρης τις εκδρομές να ησυχάσω.

Ανώνυμος είπε...

Στο χωριό μας ζηλευουμε που δεν γίνονται και εδώ τέτοια έργα.

Ανώνυμος είπε...

12:19 Δεν ξέρω ποιό είναι το χωριό σου, αλλά δεν υπάρχει χωριό ή πόλη στο παγκόσμιο στερέωμα που να μην ζηλεύει τα απίθανα έργα που γίνονται σ' αυτό το δήμο.

Ανώνυμος είπε...

Ο σωστός τίτλος του άρθρου είναι: Κανένα έργο δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα για τα χωρια του δήμου μας, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

4:16. Να ξέρεις οτι υπάρχει και η θετική πλευρά. Μπορεί να μην έχετε έργα στό χωριό σας ΑΛΛΑ έτσι δεν έχετε και θόρυβο απο τα μηχανήματα που κάνουν έργα! (Μπουλντόζες, γκρέιντερ, μπετονιερες κλπ). Ηθικό δίδαγμα. Ουδέν κακό αμιγές καλού.