Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΔΗΜ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: "ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 1 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Ελληνικός Χρυσός" Δημήτρης Δημητριάδης έδωσε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην "Ναυτεμπορική" και την δημοσιογράφο Λέττα Καλαμαρά.

Ο κ. Δημητριάδης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, μετά την δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός από το διαιτητικό δικαστήριο, η οποία θέλει την εταιρεία να αναμένει την έκδοση αδειών και έγκριση ΜΠΕ από την πλευρά του ΥΠΕΝ για τα επενδυτικά έργα των Σκουριών στην Χαλκιδική και στο Πέραμα του Έβρου αντίστοιχα.

Αν υπάρξει αυτή η αδειοδοτική κανονικότητα χωρίς άλλες καθυστερήσεις τότε, όπως τόνισε ο CEO της Ελληνικός Χρυσός η μητρική Eldorado Gold είναι ετοιμη να επενδύσει συνολικά και στα δυο έργα 1 δις δολάρια (685 εκ. δολ. Σκουριές και 300 εκ. δολ. Πέραμα) και να απασχολήσει επιπλέον 1.300 άτομα στο κατασκευαστικό κομμάτι. 

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, αυτή η συνέντευξη είναι ακατάλληλη προς υποψήφιους επενδυτές, καθώς αφενός μεν από την μια ακούς πως:
  • Η θετική γνώμη της τοπικής κοινωνίας για το επενδυτικό έργο σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι στο 66% και πανελλαδικά στο 73%
  • Η Χαλκιδική διαθέτει μεταλλευτικά κοιτάσματα σε χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα μέταλλα παγκόσμιας κλάσης,
  • Τα μεταλλευτικά αποθέματα της Βορείου Ελλάδος μπορούν άνετα να φέρουν 5 με 6 ανάλογες επενδύσεις όπως αυτή της Eldorado Gold
  • Η μεταλλευτική - εξορυκτική δραστηριότητα μπορεί να γίνει κάλλιστα ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μετά τον τουρισμό και την ναυτιλία και στήριξης του ΑΕΠ της χώρας φτάνοντας στο 6% από το 2% που βρίσκεται σήμερα
  • Η επενδύτρια εταιρεία προσπαθεί στην πράξη να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την υποβολή της τροποποιητικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης στον Καρατζά Λάκκο, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου φιλτραρίσματος των τελμάτων πριν την απόθεση τους, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται και αύξηση του εργατικού δυναμικού, πέρα από την αύξηση στο ζενίθ της περιβαλλοντικής προστασίας.
Αφετέρου δε, ακούς κάποια άλλα πράγματα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός και μαθαίνεις πως:
  • Η επένδυση στην Χαλκιδική διανύει τον 14ο χρόνο της ζωής της και ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το κατασκευαστικό σκέλος της!
  • Ξεκινούν εργολαβίες και σταματούν με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και εργασιακό πλαίσιο, εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης να εκδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις άδειες που απαιτούνται..
  • Για παράδειγμα οι άδειες του ΥΠΕΝ για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές είναι σε εκκρεμότητα από τον Νοέμβριο του 2016!
  • Επίσης, μετά από 14 χρόνια επένδυσης που ακόμη δεν έχει τελειώσει και η εταιρεία έχει ρίξει περίπου 1 δις δολλαρία συνολικά, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα είναι κερδοφόρα για την εταιρεία με ποσό ύψους 170 εκατομμυρίων δολλαρίων από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας. Ενα ποσό που θα ήταν τριπλάσιο (0,5 δις δολ.) όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, αν είχε ολοκληρωθεί πέρσι η κατασκευή του ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές και είχε αρχίσει η παραγωγή,
  • Καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις ακόμη και για την διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων από την επιφάνεια για την επέκταση ζωής του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, του οποίου τα κοιτάσματα είναι πλέον περιορισμένα και είναι ένα μεταλλείο συνυφασμένο με την παραδοσιακή μεταλλευτική δραστηριότητα της ΒΑ Χαλκιδικής,
  • Στο έργο του Περάματος ενώ είναι έτοιμο να υλοποιηθεί ως διαδικασία fast track, από το 2013 αναμένεται η έγκριση της ΜΠΕ του έργου για το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί πως θα δοθεί μέσα σε 10 μέρες!!!
Μετά από όλα τα παραπάνω, πως να είναι κατάλληλο προς υποψήφιους επενδυτές το βίντεο που ακολουθεί; 










2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το εκτσογλανισμένο πολιτικό σύστημα δεν σέβεται επιστήμονες με κύρος και εμπειρία.

Ο πάτος που βρισκόμαστε δεν είναι το τέλος μας.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση δεν θα τις δώσει τις άδειες. Θα τις κρατήσει ως λάφυρο μέχρι τις εκλογές. Ξυπνάτε!