Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως, τονίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, θεωρώντας ότι η θετική απόφαση της διαιτησίας που δημοσιοποιήθηκε (προ)χθες, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως δεν επιλύει τα εμπόδια για να προχωρήσει η επένδυση.

Με την απόφαση της διαιτησίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες, η Ελληνικός Χρυσός επιστρέφει στο κυνήγι των αδειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η έγκριση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Σκουριές, η απόφαση του ΚΑΣ για την μετακίνηση αρχαιοτήτων (σ.σ. αναμένει έγγραφο του ΥΠΕΝ), η έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης της μεθόδου απόθεσης των τελμάτων και η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Το χρηματιστήριο υποδέχτηκε, με ενθουσιασμό τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαιτησίας (η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5%), όμως η απόσταση που έχει να διανύσει η Eldorado Gold για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος είναι πολύ μεγάλη.

Από τον περσινό Μάιο που ανακοινώθηκε η παραπομπή σε διαιτησία η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 881 εκ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια, αποτίμηση που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρει στους μετόχους της. Για αυτό και οι Καναδοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. Προτάσσουν διάλογο με το υπουργείο και συνεργασία για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις Σκουριές.

Σήμερα, στη Χαλκιδική σε φάση κανονικής παραγωγής μεταλλευμάτων έχει μπει το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που επεξεργάζεται 1.300 τόνους μεταλλεύματος. Στο Στρατώνι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης των μεταλλείων, ενώ στις Σκουριές γίνονται μόνο τα έργα προστασίας του έργου και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης είχε συνδέσει στο παρελθόν την αδειοδότηση στα έργα των Σκουριών με την απόφαση της διαιτησίας. Για αυτό και τώρα που τελείωσε το δικαστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η στάση που θα τηρήσει.

Η Eldorado Gold και η Ελληνικός Χρυσός προτίθενται να συνεχίσουν να αξιολογούν την απόφαση και να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της επένδυσης στην Χαλκιδική.

Ο Τζόρτζ Μπέρνς επικεφαλής της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά:

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Θεωρούμε ότι έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη και με τρόπο που συμφωνούσε με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στη Σύμβαση Μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σύμφωνα με την από 2006 έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του 2011. Έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει αυτή την δέσμευσή μας, όπως και κατά την διάρκεια της διαιτησίας.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουμε τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 

Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. 

Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στην Χαλκιδική θα ωφελήσει το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζομένούς μας, στην Ελλάδα.

Η προσήλωση της εταιρείας στην δέσμευση για την ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσής μας, αποδεικνύεται και από την υποβολή της τροποποίησης του Προσαρτήματος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, η οποία μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου διασφαλίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη».

Αναδημοσίευση από dhmosiogr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας μας λύσει το γρίφο ο Γιάννης Γιώργου, που ήρθε στην Αρναία στους επιτάφιους να φωτογραφηθεί. Με την Κατερίνα από δίπλα - μη χάσει τα πρωτεία στη φιέστα.
Γιατί αυτοί οι τύποι, Πολίτες, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι Αρναιώτες σέβονται την ιερότητα των στιγμών και τιμούν τη φιλοξενία γι' αυτό και δεν το έστειλαν στον έξω από εδώ. Θα το κάνουν όμως στις επόμενες εκλογές. Καλομελέτα.


Ανώνυμος είπε...

Προς 6:16μμ.
Άλλο πράγμα αυτές οι ιερές στιγμές και άλλο πράγμα οι εκλογές. Θα είναι κατάμαυροι μέσα στο καταφθινόπωρο. Το ξέρουν και γι΄αυτό απολαμβάνουν κάθε τους στιγμή σαν να είναι η τελευταία.
Οι μπαγάσες ξέρουν να ζουν.

Ανώνυμος είπε...

Προς 7 Απριλίου, 6:16 μ.μ.

Τη φάγατε την κοπέλα και ας ξεπατώθηκε στη δουλειά αυτές τις ημέρες. Μέχρι και το άγιο φως πήγε και έφερε από το αεροδρόμιο. Δεν είναι αυτό δουλειά; Δεν είναι κούραση; Τι άλλο θέλετε δηλ. από έναν αιρετό; Να μην κάτσει κι αυτή μπροστά - μπροστά να βγει και καμιά φωτογραφία; Αχάριστοι που είστε. Τι, όχι;