Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΤΖ. ΜΠΕΡΝΣ (ELDORADO GOLD): "ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Για σημαντικό βάρος, το οποίο αφαίρεσε η θετική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας (4 Απριλίου) δεν συνιστά παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης η Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαδέμ Λάκκου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας (είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2014 από την Ελληνικός Χρυσός).

Ως εκ τούτου, η διοίκηση της εταιρείας, εξέφρασε την ικανοποίησή της με την έκβαση της υπόθεσης. "Επιβεβαίωσε όσα είχαμε πει. Ότι λειτουργούμε με υψηλές προδιαγραφές και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς. Μας ενθάρρυνε επίσης, η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος από την οποία προκύπτει ότι σέβεται την απόφαση της διαιτησίας, θέτοντας τρία κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η Eldorado” σχολίασε.

Οι προϋποθέσεις

Σχετικά με τους όρους που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης αποτελούν παραδείγματα  υπεύθυνων πρακτικών εξόρυξης, οι οποίες συνάδουν με την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

"Συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και τη λειτουργία με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις επικοινωνίες σε κάθε επικοινωνία μας με την κυβέρνηση. 

Αποδείξαμε τη δέσμευση αυτή με την αναθεωρημένη μας τεχνική μελέτη, βάσει της οποίας το αποτύπωμα του έργου Σκουριές μειώνεται κατά 40%. Μειώνεται και ο κίνδυνος του έργου με την εφαρμογή της μεθόδου απόθεσης ξηρών τελμάτων (dry stack tailings disposal)" ανέφερε.

Και πρόσθεσε ότι ο βελτιωμένος σχεδιασμός του έργου, σε συνδυασμό με τη θετική απόφαση της διαιτησίας, ενισχύει την αισιοδοξία ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να "προσδιορίσει τον σαφή δρόμο προς τα εμπρός για τις ελληνικές επενδύσεις".

Εκκρεμούν οι άδειες ρουτίνας

Ωστόσο, ο κ. Burns τόνισε ότι κατά τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έγινε ξεκάθαρο ότι η εταιρεία προσβλέπει στην έγκαιρη έγκριση των αδειών ρουτίνας για το έργο στις Σκουριές, όπως και για την ενσωμάτωση σε αυτό της μεθόδου απόθεσης ξηρών τελμάτων. 

Οι άδειες αυτές σχετίζονται με τη τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η τροποποίηση αυτή, που αφορά την μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση.

Όπως ακόμη είπε ο επικεφαλής της Eldorado Gold, οι Σκουριές αποτελούν ένα σημαντικό έργο που διασφαλίζει επιπρόσθετη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. "Απαιτεί συνεργασία και διάλογο με την κυβέρνηση κυβερνητικό διάλογο με προσανατολισμό στην δημιουργία ταμειακών ροών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να διαθέσουμε περαιτέρω κεφάλαια για ανάπτυξη".

Μεγέθη

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οπότε η μέση τιμή της ουγκιάς διαμορφώθηκε σε 1.333 δολάρια, η Eldorado Gold παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 132 εκατ. δολαρίων και καθαρή κερδοφορία 14 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του καναδικού ομίλου διαμορφώθηκε στις 31 Μαρτίου σε 460 εκατ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επένδυσε 11,7 εκατ. δολάρια στην Ολυμπιάδα και 1,6 εκατ. δολ. για την υλοποίηση εργασιών υπόγειας ανάπτυξης στο Στρατώνι.

Αναδημοσίευση από capital.gr

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να καταλάβει κυβέρνηση και εταιρεία πως πρέπει να αφήσουν τα λόγια και να περάσουν σε έργα. Υπάρχει κόσμος που πεινάει. Νέοι που δεν μπορούν να ζουν άλλο με τα 400 ευρώ μαύρια που παίρνουν 4 μήνες το καλοκαίρι και δεν μπορούν ούτε ταμείο ανεργίας να βγούν.
Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Το περίμενε και η ελπίδα δεν τρώγονται.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης και της εταιρείας καλά κρατούν!!! Όλοι βολεύονται με αυτό!!!

Ανώνυμος είπε...

Φιρί - φιρί το πάνε στο Μαξίμου να ξυπνήσουν πάλι σκυλιά που κοιμούνται.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχει κάποιος μεγάλος χαμένος από αυτή την υπόθεση 10:15 και 10:38 είναι η εταιρεία που σχεδόν έχει χάσει το 90% της κεφαλαιακής της αξίας περιμένοντας να επενδύσει σε μια χώρα που δεν θέλει επενδύσεις αλλά έτοιμο και δανεικό χρήμα όπως την έμαθαν οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά.

Οι δεύτεροι μεγάλοι χαμένοι αυτής της υπόθεσης είναι τα δημόσια ταμεία και οι άνεργοι του δήμου μας.

Και στις 2 περιπτώσεις όμως εμφανίζεται μια ανεξήγητη παθητικότητα από αυτούς που θα έπρεπε να είναι πρώτοι σε διαμαρτυρία για την αναιτιολόγητη καθυστέρηση της επένδυσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι στο δήμο μας οι οποίοι κλασικά είναι στο "ρίξε θεε".

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ακούσει ο κάθε Σταθάκης τη φωνή της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνο των εργαζομένων) δεν πρόκειται να συγκινηθεί. Ας ενωθούμε για μία ακόμη φορά όλοι όσοι ταυτισθήκαμε με την οικονομική ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής και ας φωνάξουμε για το δίκιο μας, για τα σπίτια μας, για τα παιδιά μας, για την ιστορία μας, για το αύριο και το μεθαύριο.
Εμείς είμαστε η δύναμη, εμείς παίρνουμε τις άδειες, εμείς αποδεικνύουμε ότι αυτοί που ακούγονται δεν είναι απαραίτητα αυτοί που φωνάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι μαντεμοχωρίτες και οι χαλκιδικιώτες πρέπει να καταλάβουν ότι νούμερο ένα εχθρός είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας και νούμερο δύο εχθρός είναι οι ανίκανοι και ανεπαρκέστατοι διυθυντάδες στην Αθήνα. Τα μόνα που ξέρουν να κάνουν είναι να διορίζουν στην εταιρεία τα παδιά τους με περιορισμένες ικανότητες, ανεπαρκείς γνώσεις και μηδενική εμπειρία και να πέρνουν μίζες απο τις αγορές άχρηστου εξοπλισμού. Έτσι χαντακώθηκε το μεταλλείο Ολυμπιάδας. Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @30 Απριλίου 2018 - 11:32 μ.μ.

Επειδή οι καταγγελίες αυτές είναι σοβαρές, το έντιμο και το χρήσιμο στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν να προσκομίσετε στοιχεία με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις μέσω των σωματείων εργαζομένων (τουλάχιστον) για τις προσλήψεις που επικαλείστε τέκνων διευθυντικών στελεχών.

Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές εξοπλισμού, καθώς όπως πολύ καλά ξέρουμε αυτές είναι ευθύνη του κάθε διευθυντή του εργοταξίου και όχι από την Αθήνα.

Σας καλούμε να μας στείλετε τα στοιχεία για να τα δημοσιεύσουμε. Αν δεν θέλετε εμάς μπορείτε να επιλέξετε την οδό μέσω των σωματείων των εργαζομένων για να πράξουν ανάλογα.

Αν δεν κάνετε τίποτα από τα δυο, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης ή προσβολής, δεν θα έχετε καμία διαφορά από κάποιον που ρίχνει άσφαιρα πυρά για να προβοκάρει και να συκοφαντήσει. Στοιχεία που συναντάει κανείς συνήθως στις αναφορές των antigold εναντίον της μεταλλευτικής.

Να είστε καλά και καλό μήνα έχετε!

Ανώνυμος είπε...

Η νέα διοίκηση της εταιρίας μόνο για όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Πάψτε να εξυπηρετείτε θέσεις και συμφέροντα αυτών που αποτελούν παρελθόν της καθημερινότητάς μας. Η ζωή προχωράει, η επένδυση είναι δική μας. Όσο πιο νωρίς το καταλάβετε, τόσο πιο εύκολα να φύγουν εκείνα τα ξένα σώματα, που μας στοιχειώνουν και μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο.
Μαζί είμαστε, όχι χώρια. Αν αυτό το δείξουμε παραέξω, όλα θα γίνουν πιο απλά.

Ανώνυμος είπε...

30 Απριλίου, 11.32 μμ
είσαι προβοκατόρισσα

Ανώνυμος είπε...

Προς 4:15μμ
Και όμως... Οι κατα συνθήκη υποστηρικτές της επένδυσης είναι οι πρώτοι που αλλάζουν στρατόπεδο και περνούν απέναντι επειδή δεν έχει προσληφθεί και 3ο μέλος της οικογένειας στο μεταλλείο.
Αυτοί είναι και αυτοί είμαστε γενικά σαν κοινωνία. Συμφεροντολόγοι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πολίτη, η λέξη μίζες που ανέφερα είναι τουλάχιστον ατυχής έκφραση απο μέρους μου, απο εκεί και πέρα δεν έχω να καταγγείλω κάτι η κάποιον, έγραψα απλώς μιά άποψη δυσαρέσκειας προς την όλη κατάσταση, κυβέρνηση-εταιρεία. Αν έκανα κάτι ποινικά κολάσιμο, ας υποστώ τις συνέπειες.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή/στρια,

εμείς δεν είμαστε δικαστές για να επιβάλουμε κυρώσεις ή συνέπειες, ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερον πως γενικότερα το σχόλιο σου είναι ατυχές πέρα από εμπαθές και γι' αυτό το λόγο δεν αξίζει να δώσουμε περισσότερη σημασία.

Να είσαι καλά και όσο γίνεται πιο ουσιαστικός και ειλικρινής στα σχόλια σου όταν επιλέγεις το blog μας.