Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΜΟΝΗ ΖΥΓΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΙΑ


Η εικόνα της ανάρτησης μας τραβήχτηκε χθες το πρωί από την Μονή Ζυγού και πιο συγκεκριμένα από το τοιχίο που συνιστά το σύνορο ανάμεσα στην Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος.

Μπορεί η γνωστή κινεζική παροιμία να λέει ότι μια φωτογραφία ισούται με 1.000 λέξεις, στην προκειμένη περίπτωση όμως, ίσως δεν αρκεί για να αποτυπώσει πλήρως την απίστευτα βρώμικη όσο και δύσοσμη κατάσταση που επικρατεί σ΄έναν από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Κάθε λογής σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα κατά μήκους του τοιχίου, τα οποία σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας συγκροτούν ένα αποκρουστικό σκηνικό, που, αν μη τι άλλο, είναι ντροπή για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, καθώς η Μονή Ζυγού είναι ίσως το παλαιότερο αγιορείτικο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται εκτός Αγίου Όρους, γεγονός που το καθιστά επισκέψιμο και από τις γυναίκες.

Η Μονή Ζυγού
Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αρμόδιοι για την διατήρηση της καθαριότητας του χώρου, ωστόσο αυτό που ξέρουμε είναι πως τις προηγούμενες μέρες στελέχη του δήμου που ασχολούνται την τουριστική προβολή του επισκέφτηκαν την Μονή για να κάνουν ξενάγηση του χώρου σε ξένους δημοσιογράφους...

Αλήθεια, αυτή η οικτρή κατάσταση δεν έγινε αντιληπτή από την μεριά τους, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν αυτοί που πρέπει για να καθαριστεί χθες κιόλας αυτό το σημείο, που τείνει να μετατραπεί σε χωματερή εντός μείζονος αρχαιολογικού χώρου;

Αν παρ όλα αυτά δεν το συνειδητοποίησαν, ας κάνουν έστω και σήμερα αυτό που πρέπει, γιατί μια τέτοια εικόνα, αν πέσει στην αντίληψη ενός ξένου ειδησεογραφικού φορέα, θα συμπληρώσει ένα ακόμη κομμάτι του δυσφημιστικού παζλ που "φιλοτεχνούν" καθημερινά και επί χρόνια στο εξωτερικό οι δήθεν οικολόγοι - κυνηγοί της μεταλλευτικής δραστηριότητας της περιοχής.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναισθησία δίχως σύνορα.

Ανώνυμος είπε...

Στον δήμο δεν νοιάζονται για τα σκουπίδια που μας πνίγουν μέσα στα χωριά μας. Θα ενδιαφερθούν για αρχαιολογικούς χώρους;
Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

Η χειρότερη διοίκηση στην ιστορία του όμορφου δήμου μας

Ανώνυμος είπε...

Ο σεβασμός της αριστεράς και της προόδου στον πολιτισμό.
Φυσήξτε αέρα να φύγει η χολέρα.

Ανώνυμος είπε...

Είστε πολύ διακριτικοί.Την Κυριακή που μας πέρασε περιμέναμε με την κουμπάρα μου να βγουν οι άντρες μας από το Όρος. Επισκεφτήκαμε την μονή καθώς πρώτη φορά βρεθήκαμε τόσο κοντά στο άγιο όρος.
Τι να πρωτοθυμηθώ;Τρομάξαμε από το σκουπιδομάνι.Μια ξένη τουρίστρια έκανε εμετό από την βρώμα. Εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε να φυλάξουμε και να σεβαστούμε τα ίχνη των προγόνων μας.Ας ψαχνουμε για φταίχτες για ότι συμβαίνει στην κατακαημένη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς οι Ουρανουπολίτες έχουμε τις ευθύνες μας γι' αυτό το απέραντο χάλι.
Είναι δυνατόν να υπάρχει επαγγελματίας που πέταξε τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες του μέσα σε αρχαιολογικό χώρο; Τι να πω;
Εκτός κι αν είναι κλεψιμέικα που κάποιοι τα ξεφορτώθηκαν. Παρ΄όλα αυτά ο φύλακας δεν τα βλέπει ή η φύλαξη δεν φτάνει μέχρι το τείχος; Ξεφτίλα πάντως για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Στη Στρατονίκη χθες και σήμερα και ισως και αυριο συνεργείο του δήμου μας καθαρίζει ΤΖΑΜΠΑ ενα ιδιωτικό οικόπεδο ενω το χωριό είναι σε άθλια κατάσταση. Πως να καθαριστει η μονη Ζυγου όταν στέλνουμε τους υπαλλήλους να κανουν ρουσφετια. Μιλάμε για μεγάλους νταβατζιδες.Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα έξοδα που γίνονται για το ιδιωτικού οικόπεδο; Υπαρχουν αρμόδιοι στον δήμο μας; Με ποιά κριτήρια επελεγχθηκε αυτό το οικόπεδο; Μήπως παιζουν τίποτα ψηφαλακια; Απάντηστε μας.

Ανώνυμος είπε...

να μην ανυσυχούμε οι ουρανοπολιτες. Ήρθε επιτέλους μέχρι την τρυπητη η περιφειακή μας σύμβουλος με το γιάννη Γιώργου να εγκαινιάσει το λιμενικό ταμείο. άλλος αέρας φύσηξε σήμερα στην περιοχή. βουνίσιος. προσοχή όμως. μη φυσάει και παρα πολύ και σκορπίσει το σανό για τα γίδια.

Ανώνυμος είπε...

Μπείτε στο φεις του δήμου και καμαρώστε τον ειδικό του δήμου σε θέματα τουρισμού κ Βαλσαμή να φωτογραφίζεται στη μονή με δημοσιογράφους ακριβώς μία ημέρα πριν.Δεν είδε το σκουπιδομάνι? Και αν το είδε γιατί ήταν εκεί την επόμενη? Οι δημοσιογράφοι μας μάραναν. Το χάλι μας δεν ευαισθητοποιεί κανέναν;