Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ELDORADO GOLD


Η διελκυστίνδα μεταξύ της Eldorado Gold και της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός και της κυβέρνησης για το θέμα της έγκρισης των αδειών που εκκρεμούν για το έργο στις Σκουριές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα «προσεχώς» μεταφέρθηκε εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το θέμα, μιας και η συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλου και της ηγεσίας της Ελληνικός Χρυσός, κ.κ. Δημητριάδη και Μπαλάσκα, καθώς και του CEO της Eldorado Gold, κ. Burns, δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Και το ερώτημα είναι ποια είναι τα χρονικά περιθώρια τόσο για την καναδική πολυεθνική όσο και για την ελληνική κυβέρνηση, μιας και πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που έγινε στον απόηχο της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ελληνικός Χρυσός όσον αφορά τη δραστηριότητά της στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Όπως σημειώνεται από κύκλους, στο τραπέζι της συνάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία και από την πλευρά της εταιρείας διατυπώθηκε εκ νέου η θέση ότι η υλοποίηση και η χρηματοδότηση του έργου απαιτεί τη λήψη των αδειών που εκκρεμούν παράλληλα με την αποσαφήνιση των προθέσεων της ελληνικής πλευράς και της κυβέρνησης ώστε να μην προκληθούν νέα εμπόδια στην πορεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Eldorado Gold συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και με τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα. 

Όπως λέγεται, ο κ. Burns επανέλαβε τη θέση του πως εφόσον τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, το έργο στις Σκουριές θα ξεκινήσει εκ νέου άμεσα. Το έργο στις Σκουριές βρίσκεται σε αδράνεια, σε αντίθεση με την Ολυμπιάδα που προχωρά κανονικά σε παραγωγή. 

Επίσης διευκρίνισε ότι παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση και θα ακουστεί όσο δυνατά απαιτείται για το θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Όπως είχε τονίσει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, η εταιρεία αναμένει την έκδοση αδειών και έγκριση ΜΠΕ από την πλευρά του ΥΠΕΝ για τα επενδυτικά έργα των Σκουριών στη Χαλκιδική και στο Πέραμα του Έβρου αντίστοιχα.

Όπως είχε επισημάνει αν υπάρξει αυτή η αδειοδοτική κανονικότητα χωρίς άλλες καθυστερήσεις τότε η μητρική Eldorado Gold είναι έτοιμη να επενδύσει συνολικά και στα δυο έργα 1 δισ. δολάρια (685 εκ δολ. Σκουριές και 300 εκ δολ. Πέραμα) και να απασχολήσει επιπλέον 1.300 άτομα στο κατασκευαστικό τμήμα.

Η Χαλκιδική διαθέτει μεταλλευτικά κοιτάσματα σε χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα μέταλλα παγκόσμιας κλάσης και τα μεταλλευτικά αποθέματα της Βορείου Ελλάδος μπορούν άνετα να φέρουν 5 με 6 ανάλογες επενδύσεις όπως αυτή της Eldorado Gold. 

Η μεταλλευτική – εξορυκτική δραστηριότητα μπορεί να γίνει κάλλιστα ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία και στήριξης του ΑΕΠ της χώρας φτάνοντας στο 6% από το 2% που βρίσκεται σήμερα. 

Παράλληλα τόνισε πως η επενδύτρια εταιρεία προσπαθεί στην πράξη να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την υποβολή της τροποποιητικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης στον Καρατζά Λάκκο, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου φίλτραρίσματος των τελμάτων πριν από την απόθεσή τους, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται και αύξηση του εργατικού δυναμικού, πέρα από την αύξηση στο ζενίθ της περιβαλλοντικής προστασίας. 

Η επένδυση στη Χαλκιδική διανύει τον 14ο χρόνο της ζωής της και ακόμη ξεκινούν εργολαβίες και σταματούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και εργασιακό πλαίσιο, εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης να εκδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις άδειες που απαιτούνται. 

Φέτος η χρονιά θα αποφέρει στην Ελληνικός Χρυσός έσοδα 170 εκατ. δολ. από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας. Εάν είχε ολοκληρωθεί κανονικά η επένδυση στη Χαλκιδική θα είχε φέρει έσοδα πάνω από 0,5 δισ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία και την τοπική κοινωνία

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 10/5/2018]

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr