Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

"FLIGHT SHAME MOVEMENT":16ΧΡΟΝΗ ΣΟΥΗΔΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ενα έμπρακτο μήνυμα για αποφυγή ρυπογόνων δραστηριοτήτων αποφάσισε να δώσει η ακτιβίστρια Γκρέτα Θούμπεργκ η οποία αποφάσισε να πλεύσει από την Ευρώπη στην Αμερική με ιστιοπλοϊκό, αποφεύγοντας έτσι το ταξίδι με αεροσκάφος (αλλά και αυτό με κρουαζιερόπλοιο) για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. 

Η Θούμπεργκ, η οποία κάνει ένα ετήσιο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της στο σχολείο για να αφοσιωθεί στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, θα συμμετάσχει σε συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνουν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και τη Χιλή τον Δεκέμβριο. 

Το ταξίδι θα γίνει στα μέσα Αυγούστου και θα κρατήσει δύο εβδομάδες, γράφει ο Guardian. «Είναι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν έχει τρένα. Και επειδή δεν πετάω λόγω της τεράστιας επίπτωσης των πτήσεων στο περιβάλλον, θα είναι μια πρόσκληση το πώς θα πάω», εξηγούσε προ ημερών. 

Η λύση βρέθηκε στο σκάφος Malizia II που ανήκει στον Γερμανό Γκέρχαρντ Ζενφτ, επιχειρηματία που ασχολείται με τα ακίνητα. Το σκάφος παράγει ενέργεια για τις ανάγκες του από ηλιακά πάνελ και από τουρμπίνα μέσα στο νερό ώστε να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είχε λάβει μάλιστα μέρος στον ιστιοπλοϊκό περίπλου της Γης Vendée Globe. 

Στο ταξίδι, πέρα από τον σκίπερ, θα την συνοδεύουν ο πατέρας της, ο Πιερ Κασιράγκι (εγγονός του πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό και της Γκρέις Κέλι) και ένας κινηματογραφιστής. 

Στις ΗΠΑ, όπου θα διαμείνει για τον επόμενο χρόνο, η σουηδή ακτιβίστρια θα ταξιδεύει με τρένο ή λεωφορείο ενώ σκοπεύει να παραστεί σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις στο Μεξικό και στον Καναδά. 

Πέρα από το ταξίδι-πέρασμα του Ατλαντικού, αυτό που την απασχολεί είναι πώς θα γίνει δεκτό το μήνυμά της σε μία χώρα όπου με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ ο σκεπτικισμός, αν όχι και η άρνηση, ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή είναι τόσο ισχυρό φαινόμενο. 

Η ίδια εκτιμά ότι μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ «θα ήταν χάσιμο χρόνου» γιατί «δεν έχω να του πω τίποτα, προφανώς δεν θα ακούσει την επιστήμη και τους επιστήμονες. Οπότε γιατί εγώ, ένα παιδί χωρίς την απαραίτητη παιδεία, να μπορώ να τον πείσω;»

Πηγή ανάρτησης: protagon.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Όταν σε ηλικία 16 ετών σου δίνεται η δυνατότητα να διασχίσεις τον Ατλαντικό με σκάφος, χωρίς να βάλει η οικογένεια σου το χέρι στην τσέπη και παράλληλα να μείνεις ένα χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να πάρεις ούτε μια απουσία ή να έχεις άλλες επιπτώσεις εξαιτίας της απουσίας από το σχολείο και με όλα τα έξοδα πληρωμένα, που να έχεις μυαλό μετά για γράμματα; Ακτιβισμός πάνω απ' όλα και ότι προκύψει...

Και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε...!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πίσω από την χαριτωμένη σουηδή κρύβονται τα συμφέροντα που προωθούν την πυρηνική ενέργεια ως φιλική ενέργεια προς το περιβάλλον.
Βέβαια κανένας συστημικός οικολόγος δεν ενοχλείται γιατί αυτό επιβάλλουν οι χρηματοδότες τους.

Ανώνυμος είπε...

Για το παγκόσμιο σύστημα μάρκετινγκ και διαφήμισης οι οικολόγοι, οι ακτιβιστες, έχουν την ίδια αξία και σημασία που έχει η γυναίκα.
Τα πάντα χτίζονται γύρω από αυτούς. Ζούμε την δικτακτορία τους και θα την ζούμε για πολύ καιρό ακόμη.