Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ


Η πλειοψηφία των Χανιωτισσών και Χανιωτών ίσως δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι υδρογονάνθρακες και άλλα ορυκτά βοηθούν στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου της ζωής τους. Κάποιοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, με έντονο τρόπο ίσως, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, [1]

Οι εκκλήσεις των γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι σαφέστατες: «Δεν θέλουμε χειροκροτήματα και μεγαλοστομίες. Θέλουμε μάσκες, ολόσωμες φόρμες και πλαστικά γυαλιά χειρουργείου», [2]. Όλα τα παραπάνω είναι προϊόντα των υδρογονανθράκων και άλλων ορυκτών. Ας τα εξηγήσουμε πιο αναλυτικά ξεκινώντας όμως από τα πιο βασικά: τα φάρμακα πιθανής καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα εάν κάποιο φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Μέχρις στιγμής διάφορες ουσίες φέρεται να δοκιμάζονται: η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η κολχικίνη, η μεφλοκίνη και η φαβιπιραβίρη (η υδροξυχλωροκίνη είναι παράγωγο της χλωροκίνης, [3]). Χωρίς να είμαστε ειδικοί στη φαρμακολογία και με τη δέουσα προσοχή αναζητήσαμε τη χημική σύσταση ορισμένων εκ των παραπάνω ουσιών.

Εάν δεν κάνουμε λάθος (ας μας διορθώσει κάποιος ειδικός στη φαρμακολογία) η χημική σύσταση της χλωροκίνης είναι, [4]:

7-chloro-4-[[4-(diethylamino)-1-methylbutyl]amino]quinolone phosphate (1:2).

Τα προθέματα «diethyl-» και «methylbutyl-» της χλωροκίνης παραπέμπουν σε Οργανική Χημεία, δηλαδή στους υδρογονάνθρακες.  Επίσης, η χλωροκίνη περιέχει φωσφορικό και χλωρικό άλας. Από πού προέρχεται το χλωρικό άλας; Από ορυχεία. Ο φώσφορος επίσης εξορύσσεται: δεν φυτρώνει στα φωσφορόδεντρα. Η χλωροκίνη επίσης περιέχει κινολίνη. Πού απομονώθηκε πρώτη φορά η κινολίνη; Στη λιθανθρακόπισσα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι ΗΠΑ εισάγουν λιθανθρακόπισσα, [5]. Για ιατρικούς-φαρμακευτικούς λόγους. 

Η χλωροκίνη και το παράγωγό της η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της ελονοσίας, [6]. Η ελονοσία ΔΕΝ θα είχε καταπολεμηθεί εάν δεν υπήρχαν υδρογονάνθρακες και άλλα ορυκτά (π.χ. χλωρικό και φωσφορικό άλας) και θα είχαμε θρηνήσει εκατομμύρια νεκρούς από την ελονοσία. Το 2017 υπήρξαν 435 χιλιάδες θάνατοι παγκοσμίως εξαιτίας της ελονοσίας. Στον 20ό αιώνα τα θύματα της ελονοσίας εκτιμώνται μεταξύ 150 και 300 εκατομμυρίων, [7] & [8].

Παρόμοια ισχύουν και στην περίπτωση της κολχικίνης, [9]. Ο χημικός τύπος της κολχικίνης είναι, [10]:

N-[(7S)-1,2,3,10-tetramethoxy-9-oxo-6,7-dihydro-5H-benzo[a]heptalen-7-yl]acetamide

Τα προθέματα «tetrameth-» και «benzo[a]heptalen-» της κολχικίνης επίσης παραπέμπουν στους υδρογονάνθρακες.

Αλλά και η μεφλοκίνη, η οποία φέρεται πως θα δοκιμασθεί και αυτή κατά του κορωνοϊού προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Ο χημικός τύπος της μεφλοκίνης είναι, [11]:

alpha-2-Piperidinyl-2,8-bis(trifluoromethyl)-4-quinolinemethanol

Τα προθέματα «methyl-» και «methanol-» της μεφλοκίνης παραπέμπουν στους υδρογονάνθρακες.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, χωρίς υδρογονάνθρακες δεν θα υπήρχε ούτε καν η ελπίδα για την ανθρωπότητα.

Ας εξετάσουμε όμως και τις μάσκες προστασίας που δικαιολογημένα ζητούν οι ιατροί και νοσηλευτές.

Οι μάσκες προστασίας (Ν95 Surgical Respirator) κατασκευάζονται από ορυκτά τα οποία υπόκεινται σε χημικές κατεργασίες. Οι μάσκες δεν φυτρώνουν στα μασκόδεντρα. 

Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενδεικτικής μάρκας μασκών Ν95, [12] διαπιστώνουμε ότι  για να κατασκευασθεί μία μάσκα προστασίας απαιτείται ψευδάργυρος, χαλκός και πολυπροπυλένιο. Μία μάσκα Ν95 περιέχει 4 διαφορετικά στρώματα πολυπροπυλενίου. 

Το πολυπροπυλένιο είναι οργανική ένωση η οποία προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. (Παρόμοια ισχύουν για τα υπόλοιπα Μέσα Ατομικής Προστασίας των ιατρών και των νοσηλευτών: πλαστικά γάντια, πλαστικά γυαλιά, ολόσωμες φόρμες και καλύμματα των παπουτσιών. ‘Ολα αυτά έχουν ως βάση τους υδρογονάνθρακες).

Η Δύση πυροβολεί τα πόδια της καθώς οι διάφορες περιβαλλοντικές νομοθεσίες έχουν γίνει πολύ αυστηρές όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Για να εκδοθεί μία άδεια εξόρυξης στη Δύση ίσως περάσουν μέχρι και 50 χρόνια. Απίστευτο κι όμως αληθινό. 

Ταυτόχρονα οι διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εξορύξεων. Τα ίδια ισχύουν για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τα ζούμε στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα όπου το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κωλυσιεργεί στην αδειοδότηση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. 

Ποια η ειρωνία; Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε fast track διαδικασίες φύτευσης ανεμογεννητριών στα Ελληνικά βουνά, ακόμη και σε περιοχές Natura. Φαντάζεστε κάτι τέτοιο να συνέβαινε στην περίπτωση των υδρογονανθράκων; Θα είχε ξεσηκωθεί το παγκοσμιοποιημένο πράσινο κίνημα συνεπικουρούμενο από ορισμένους ακαδημαϊκούς οι οποίοι επωφελούνται από «πράσινα» ακαδημαϊκά προγράμματα τα οποία πληρώνουμε με τους φόρους μας.

Τώρα όμως που βρισκόμαστε εν μέσω μίας πραγματικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προστασία των ανθρώπων, η περιβαλλοντική νομοθεσία βρίσκεται απέναντι στις προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών. Αυτή είναι η σκληρή πικρή αλήθεια και ας το γνωρίζουν οι ιατροί και νοσηλευτές. Ακόμη και για την αδειοδότηση των χημικών βιομηχανιών, οι οποίες πραγματοποιούν τη χημική κατεργασία των μασκών, η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι απίστευτα σκληρή.

«Πρώτα το Περιβάλλον και μετά ο Άνθρωπος». Αυτή είναι η καθεστηκυία πράσινη αντίληψη και συνδέεται με τις προσωπικές οικονομικές ατζέντες διάφορων πολιτικών και ακαδημαϊκών ελίτ.

Η αλυσίδα υπεραξίας (value chain) από-το-ορυχείο-στην-κατεργασία-στο-τελικό-προϊόν αρκετών από τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα ελέγχεται σε μεγάλο ποσοστό από την Κίνα. Ορισμένες φορές το ποσοστό αυτό αγγίζει το 100%. Παράδειγμα; Οι σπάνιες γαίες οι οποίες είναι χρήσιμες στην κατασκευή π.χ. των μαγνητικών τομογράφων, [13]

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία από τα 52 κρίσιμα ορυκτά, τα 31 ελέγχονται σχεδόν είτε αποκλειστικά από την Κίνα (= 59.6%), [14]. Ειδικά για τις προστατευτικές μάσκες, ο κίνδυνος προσφοράς ψευδάργυρου και χαλκού θεωρείται πολύ υψηλός: τόσο ο ψευδάργυρος όσο και ο χαλκός ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Κίνα.

Όσοι διαμαρτύρονται λοιπόν για την έλλειψη μασκών ας αντιληφθούν τη Μεγάλη Εικόνα των πρώτων υλών και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση (και από την παγκόσμια κοινότητα) τη χαλάρωση των απάνθρωπων περιβαλλοντικών κανονισμών. Η Κίνα εκμεταλλεύεται τους πολύ σκληρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Δύσης ώστε να ελέγξει την προσφορά των πρώτων υλών. 

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όταν με το καλό κοπάσει το τσουνάμι του κορωνοϊού, να απαιτήσουν επίσης διαφάνεια στις διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ οι οποίες εδώ και δεκαετίες αντιτίθενται με απάνθρωπο τρόπο στις εξορύξεις όλων των ορυκτών πρώτων υλών. Όσο οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ εμποδίζουν τις εξορύξεις διάφορων ορυκτών πόρων τόσο θα αυξάνει ο κίνδυνος προσφοράς πρώτων υλών για τα νοσοκομεία. 

Επίσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές να απαιτήσουν από το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε fast track διαδικασίες αξιοποίησης όλων των Ελληνικών ορυκτών πόρων.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσα επιπλέον θύματα θα υπήρχαν από άλλες ασθένειες λόγω της μη αξιοποίησης των ορυκτών πόρων. Το προσδόκιμο επιβίωσης θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το σημερινό. Χωρίς τους υδρογονάνθρακες ΔΕΝ θα υπήρχαν πολλά φάρμακα, οι πλαστικές ιατρικές/χειρουργικές φόρμες, τα αντισηπτικά/καθαριστικά επιφανειών, τα καλύμματα παπουτσιών, η αιθυλική αλκοόλη (= καθαρό το οινόπνευμα), τα γάντια, οι μάσκες προστασίας προσώπου, τα προστατευτικά γυαλιά κ.λπ.

Μπορούν να φανταστούν οι γιατροί, οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, οι χειρούργοι, οι νοσοκόμοι και οι φαρμακοποιοί τις επιπτώσεις από τη μη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων;

Χωρίς τα ορυκτά καύσιμα, αυτά που ζούμε σήμερα, π.χ. η καραντίνα, ο φόβος της απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου, η οικονομική κατάρρευση, θα ήταν η καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε το.

Πώς συνδέονται όλα τα παραπάνω με το αφήγημα της κλιματικής δήθεν «κρίσης»;

Το αφήγημα της κλιματικής δήθεν «κρίσης» είναι αυτό που στην πράξη βιώνουμε σήμερα: έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα πάντα, η οικονομία και οι κοινωνίες καταρρέουν. Αυτό που ζούμε σήμερα αποτελεί ουσιαστικά την κανονικότητα της Πράσινης Συμφωνίας για την πολυπόθητη και μείωση του CO2. Αυτό τους μάρανε. Πλήρης απο-ανάπτυξη και οικονομική κατάρρευση: αυτή είναι η Πράσινη Συμφωνία. Ας τελειώσει επιτέλους το παραμύθι ορισμένων πολιτικών και ακαδημαϊκών ελίτ οι οποίες έχοντας προσωπικές οικονομικές ατζέντες(;) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Η ΕΕ στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας προτίθεται να ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για την κλιματική «κρίση», [15]. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να θυσιάσει το ¼ του προϋπολογισμού της σε αυτό το σκοπό! Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικυρώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2019 και συνδέθηκε άμεσα με την κλιματική «κρίση», [16]. 

Οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες να θυμούνται ότι αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους φόρους τους και δεν φυτρώνουν σε λεφτόδεντρα. Η κ. φον Λέιεν αρνήθηκε να εκδοθούν ευρω-ομόλογα για την αντιμετώπιση της πραγματικής κρίσης του κορωνοϊού η οποία απειλεί ανθρώπινες ζωές. Η κ. φον Λέϊεν προτιμά ίσως να μπούμε στα «κορωνέϊκα» μνημόνια. 

Προτιμά επίσης να συνεχισθεί η οικονομική αφαίμαξη των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να στηριχθεί η Πράσινη Συμφωνία του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Στις 23 Μαρτίου 2020, 840 επιστήμονες από 35 χώρες αποστείλαμε ανοικτή επιστολή προς τους παγκόσμιους Ηγέτες σχετική με την κρίση του κορωνοϊού. Στην επιστολή μας προτείναμε να σταματήσει η στήριξη της Πράσινης Συμφωνίας καθώς δεν υφίσταται κλιματική «κρίση» [17, στην Αγγλική γλώσσα] & [18, στην Ελληνική γλώσσα]. Η μοναδική κρίση που υφίσταται είναι μία και αφορά τον κορωνοϊό. 

Επίσης, προτείναμε εγκαίρως την «έκδοση ομολόγων για επενδύσεις σε ένα κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που θα ενημερώνει έγκαιρα τους ειδικούς για αλλαγές στην συλλογική υγεία σε όλο τον κόσμο». Δηλαδή, αυτό ακριβώς που υιοθέτησαν οι 9 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, και το οποίο αρνείται να υιοθετήσει η κ. φον Λέϊεν.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μία πανάκριβη ουτοπία: η Ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τους υδρογονάνθρακες.

Χωρίς τα ορυκτά καύσιμα, και γενικότερα, χωρίς την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου η ανθρώπινη ζωή θα ήταν ευάλωτη σε κάθε ιό. Η ανθρώπινη ζωή θα βρισκόταν σε σοβαρότατο κίνδυνο.  Θα βρισκόμαστε στα σπήλαια.

Ευχόμαστε ο κ. Πρωθυπουργός να προβεί σε στροφή 180 μοιρών όσο αφορά την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της πατρίδας μας. Όπως ακριβώς έπραξε κλείνοντας τα σύνορα στους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι χειραγωγούνται από την Τουρκία ως γεωπολιτικό εργαλείο. Ο ελληνικός λαός δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον. Να μη διστάσει ο κ. Πρωθυπουργός να του το αποδώσει.

Το άρθρο έγραψε ο Dr. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος*

* Ο Dr.. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ



















Αναδημοσίευση από hania.news/


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα την θέση του blog.