Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

AIRBUS & ROLLS - ROYCE ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΩΝ" ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ


"Χτύπημα" για τον κλάδο των ηλεκτροκινητήριων αεροσκαφών χαρακτήρισε η ιστοσελίδα greenaironline την είδηση της λήξης του κοινού προγράμματος κατασκευής υβριδικών - ηλεκτρικών E - Fan X, από την Airbus και την Rolls - Roys. Ένα πρωτοποριακό όσο και καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που στόχευε στην ηλεκτροδότηση εμπορικών επιβατικών αεροσκαφών. 

Για παράδειγμα στο δοκιμαστικό αεροσκάφος με την κωδική ονομασία "BAe 146 RJ100", ο ένας από τους τέσσερις κινητήρες αεριωθούμενου αεροπλάνου αντικαταστάθηκε από έναν κινητήρα 2.5MW και επρόκειτο να κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση εντός του 2021.

Με την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση νέας κρίσης, λόγω της πανδημίας του Covid - 19, οι δύο συνεργαζόμενες εταιρίες (Airbus και Rolls Royce) του φιλόδοξου εγχειρήματος συμβολής της αεροναυπηγικής βιομηχανίας στην μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, αποφάσισαν από κοινού την διακοπή του.

Αυτά και άλλα πολλά τόνισε σε δηλώσεις του αναφορικά με την τρέχουσα εξέλιξη ο Τεχνολογικός Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Grazia Vittadini, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης και αναπροσαρμογής του κλάδου στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η μετά κορωνοϊού εποχή.

Να υπενθυμίσουμε, πως πριν από λίγες μέρες η Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία Daimler - Benz πήρε την απόφαση διακοπής του 30ετούς προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής επιβατικών οχημάτων που θα τροφοδοτούνταν από καύσιμο υδρογόνου.