ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Με τον πρώτο αριθμό του λαχείου ή με 6άρι στο Τζόκερ ισοδυναμεί η εύρεση όχι πολλών αλλά ενός αφοσιωμένου εργαζόμενου στον χώρο της εστίασης για πάρα πολλούς επιχειρηματίες στο τρέχον χρονικό διάστημα που διανύουμε στην Χαλκιδική.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, ζαχαροπλαστείων και παραλιακών χώρων αναψυχής στην κυριολεξία εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, καλούνται να βρούνε λύση σ’ ακόμη ένα ζήτημα, που έχει εξελιχθεί σε μείζον: Δεν μπορούν να βρούν νέους ανθρώπους που να επιθυμούν να εργαστούν για την καλοκαιρινή σεζόν.

Δηλωτικό του αδιεξόδου που έχουν βρεθεί είναι η προσφυγή κάποιων εξ αυτών ακόμη και σε βουλευτές όμορων νομών της Χαλκιδικής, μήπως και εντοπίσουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται για να  στηρίξουν τα μαγαζιά τους.

Χαρακτηριστικό δε της απόγνωσης που βιώνει ένας πολύ γνωστός Χαλκιδικιώτης επιχειρηματίας είναι η εξομολόγηση του στο blog μας, βάση της οποίας το προσεχές φθινόπωρο πήρε την απόφαση να ανοίξει αντίστοιχο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη, για να μην ξαναπεράσει αυτό τον εφιάλτη, όπως τον αποκαλεί «του να προσφέρεις μέσω αλλεπάλληλων διαδικτυακών αγγελιών καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να μην περνάνε νεολαίοι ούτε για μια ερώτηση. Είναι μια αδιανόητη κατάσταση».

Το ερώτημα που γεννάται βεβαίως είναι, γιατί οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εποχική εστίαση;

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους αποδίδουν το φαινόμενο στην συνήθεια των επιδομάτων που όπως λένε έγινε λατρεία για κάποιους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο 15,4% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Μάιο του 2021, έναντι 17,2% τον προηγούμενο μήνα και 16,9% το Μάιο του 2020.

Παραμένει όμως σχετικά υψηλό το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών Στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε στο 38,2% το Μάιο από 49,8% τον Απρίλιο. Η Ελλάδα και η Ισπανία καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους με 38,2% και 36,9%, αντιστοίχως, όταν στην ευρωζώνη τον μήνα Μαίο ήταν στο 17,5%.

Τι φταίει λοιπόν και οι νέοι μας αποφεύγουν την εργασία σε ταβέρνες, καφέ και beach bar κατά τους θερινούς μήνες; Οι κακές επιδοματικές συνήθειες που διογκώθηκαν μέσα στον καιρό του κορωνοϊού; Κάποιοι κακοί εργοδότες και οι ανάλογες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της εστίασης;

Είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει μέχρι επιλύσεως τους όλους όσους εμπλέκονται με την εργασία και την ασφάλιση σε μια χώρα που περιμένει το καλοκαίρι για να ανεβάσει τα έσοδα της και να μειώσει τους δείκτες της ανεργίας.

Εν τέλει, μήπως η αεργία λαμβάνει εξίσου ανησυχητικές διαστάσεις στην χώρα μας, όπως η ανεργία, λόγω και των συνεπειών που προκάλεσε στην οικονομία ο κορωνοϊός;


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
H Κατίγκω τώρα δικαιώνεται!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν θέλουν να εμβολιαστούν οι νέοι και δεν πάνε για μπιτσοδουλειά.
Τα περισσότερα αφεντικά ζητάνε εμβόλιο ή pcr test.Δεν συμφέρει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι συνθήκες εργασίες στον κλάδο της εστίασης σε γενικές γραμμές είναι απάνθρωπες. Και αυτός είναι ο λόγος που είναι οι νέοι δεν θέλουν να πάνε να εργαστούν. Ενας όμως που έχει ανάγκη θα πάει να εργαστεί παρά την αθλιότητα της κατάστασης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ