Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Φώτο από το παλιό μεταλλείο λευκόλιθου στο Κανδήλι Εύβοιας

Στις 7 Αυγούστου όταν και η πύρινη λαίλαπα κατέκαιγε χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Βόρεια Εύβοια και ο κίνδυνος μετάδοσης στην Κεντρική Εύβοια ήταν ορατός ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι»

Το Καντήλι είναι παλιό ορυχείο λευκόλιθου που με τα ορύγματα και τους διανοίξεις δρόμων που έγιναν περιμετρικά του λειτούργησαν στην πράξη ως αντιπυρική ζώνη και απέτρεψαν την εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές για τους πληγέντες κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και όσους συμμετείχαν στο τιτάνιο έργο της κατάσβεσης η επίδραση του Ορυχείου «Καντήλι» ως φραγμός στην επέκταση του πύρινου εφιάλτη, αλλά και όσους παρακολουθούσαν την ισοπέδωση του φυσικού περιβάλλοντος πέρασε στα πολύ ψιλά.

Πρόκειται όμως για μια πολύ σημαντική αλήθεια, δομικό και αειφορικό στοιχείο κάθε εξορυκτικής δραστηριότητας που εξελίσσεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ποια είναι αυτή;

Τα εξορυκτικά έργα μπορούν να διευκολύνουν την κατάσβεση ή να αναστείλουν την εξάπλωση των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τις καλά εξοπλισμένες υποδομές τους σε δεξαμενές νερού, βυτιοφόρα οχήματα, ερπυστριοφόρα  μηχανήματα προώθησης γαιών, εκσκαφείς, αντλίες νερού

Αυτή την μείζονα συμβολή των εξορύξεων στην ευρύτερη προστασία του περιβάλλοντος υπενθύμισε σε άρθρο του στο oryktosploutos net ο κ. Ματθαίος Κωνσταντινίδης Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κωνσταντινίδης με αυτή την δημόσια παρέμβαση του δεν επιδιώκει ούτε προτρέπει προς την δημιουργία λατομείων και επιφανειακών εξορύξεων σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, αλλά να υπενθυμίσει στις δασικές υπηρεσίες τις θετικές παραμέτρους της διάνοιξης ενός δρόμου εντός δασικών εκτάσεων και να μην είναι σχεδόν πάντα αντίθετες στα αιτήματα που τους τίθενται από μεταλλευτικές εταιρείες.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως στην ΒΑ Χαλκιδική εκτός των επίγειων υποδομών που έχουν δημιουργήσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και στον τομέα της συνολικής προστασίας των 317.000 στρεμμάτων που έχουν στην δικαιοδοσία τους από πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένου και της δημιουργίας Ομάδας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών έχουν την συνδρομή της Αερολέσχη Θεσσαλονίκης.

Είναι το εναέριο μάτι πυροπροστασίας ολόκληρης της χερσονήσου της Χαλκιδικής κατά τους θερινούς μήνες και όπως μάλιστα αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο Γενικός Γραμματέας της Αερολέσχης Γιώργος Δημητριάδης, αυτή η συντονισμένη δράση αυτή έχει αποτρέψει εν τη γενέσει τους 184 πυρκαγιές τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι εξορύξεις είναι ένας προνομιακός χώρος για όσους αρέσκονται σε δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, ίσως όμως είναι από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που εδώ και χρόνια έχουν συνδέσει την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία τους με ολοκληρωμένα σχέδια φροντίδας και αποκατάστασης των χώρων όπου δραστηριοποιούνται.

Καλό είναι να το θυμόμαστε…

 

 

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να θυμηθείτε και να θυμήσετε στους αναγνώστες σας πόσες φωτιές πρόλαβε ή έσβησε η ομάδα έκτακτων αναγκών του μεταλλείου στις Σκουριες που εβαλαν οι γιαλαντζί οικολόγοι.
Η μεταλλευτική που γίνεται με σύγχρονο και υπεύθυνο τρόπο μόνο καλά έχει να δώσει στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.
Από την αχαριστία και την επιλεκτική αμνησία να απαλλαγούμε και πολλά πράγματα θα φτιάξουν προς το πολύ καλύτερο

Τσιφούτης Τάσος είπε...

Έτσι είναι εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται εκεί αυτοί είναι και θα είναι οι πρώτοι που θα αντιληφθούν τη φωτια, οπως και οι υλοτόμοι.