Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας ως προς την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. 

Σε έκθεση αναφέρεται ότι η Γερμανία απέσυρε την αντίθεσή της στη βούληση της Ένωσης για ένα ευρωπαϊκό «απαγορευτικό» στις ρωσικές εισαγωγές και είναι πλέον έτοιμη να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή απαγόρευση σε ρωσικές εισαγωγές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Μέχρι χτες, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις προοπτικές χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία και της πτώσης της κατανάλωσης στην Κίνα, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εξετάζουν, ακόμη, πόσο ισχυρός είναι ο αντίκτυπος της εισβολής στην Ουκρανία στη ρωσική παραγωγή.

Πάντως, ενόσω η ζήτηση στην Κίνα εξασθενεί, οι τιμές για επεξεργασμένα προϊόντα αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, τα futures στις τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ χτύπησαν νέο υψηλό, ενώ την Τετάρτη, τα κέρδη από την μετατροπή του αργού πετρελαίου σε βενζίνη ήταν στην υψηλότερη τιμή τους από το 2013. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων, βάσει των οποίων τα αποθέματα καυσίμων έχουν πέσει για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

Ενώ η προμήθεια αργού είναι με το βλέμμα στις ρωσικές εξαγωγές, αναμένεται περαιτέρω πτώση των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που θα διακινηθούν τους προσεχείς μήνες.

Πηγή: powergame.gr