Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤO ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η είδηση της εγκατάστασης δικτύου κινητής τηλεφωνίας (Δείτε Εδώ) εντός των στοών του μεταλλείου της Ολυμπιάδας σε βάθος 300 μέτρων και μήκος 10 χιλιομέτρων είναι μια σπουδαία είδηση, χωρίς αμφιβολία, καθώς πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φέρνει μαζί του κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους.

Κατά την γνώμη μας, η σημαντικότερη παράμετρος είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων στις στοές, γεγονός που καταστεί την εργασία στα μεταλλεία ακόμη πιο ελκυστική.

Σε μια εποχή, που από τους ανθρώπους της αγοράς χαρακτηρίζεται βάση στατιστικών στοιχείων, ως η εποχή της «μεγάλης παραίτησης» πολύ μεγάλου αριθμού εργαζομένων παγκοσμίως από τις εργασίες τους, εξελίξεις τόσο θετικές σαν αυτή που σημειώνεται και αφορά την οπτικοακουστική σύνδεση του κέντρου ελέγχου της επιφάνειας με τις στοές του μεταλλείου Ολυμπιάδας, αν μη τι άλλο, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους στον μεταλλευτικό κλάδο.

Το κυριότερο στην προκειμένη περίπτωση; Πλέον, οι στοές της Ολυμπιάδας, παύουν να έχουν «τυφλά σημεία». Οι εργαζόμενοι της επιφάνειας είναι σε θέση να ενημερώνουν σε άμεσο χρόνο τους συναδέλφους τους για μια σειρά κινδύνων που δύναται να αντιμετωπίσουν και το αντίστροφο βεβαίως έτσι ώστε αυτοί οι εν δυνάμει κίνδυνοι να αποφευχθούν το ταχύτερο δυνατό.


Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να συνυπολογίσουμε και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών των σωστικών συνεργείων και ομάδων πυρασφάλειας, που διαθέτουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χάρη στην εθελοντική συμμετοχή 150 εργαζόμενων.

Μια ενδοεταιρική οντότητα πολύ απαιτητικών εκπαιδευτικών προδιαγραφών, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε για το “Flaim Trainer”, το πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης με χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, που χρησιμοποιείται εντός των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 

Αποτελεί θέσφατο πλέον. Η μεταλλευτική δραστηριότητα και εργασία, παρά τους πολύ σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα όσων την υπηρετούν, εξελίσσεται σε ό,τι το καλύτερο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την διάρκεια του χρόνου εργασίας, τις συνθήκες και τις υψηλές αμοιβές.

Ανεβάζει τον πήχη σ’ όλα τα επίπεδα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, τόσο για την στήριξη, όσο και για την αντοχή της τοπική κοινωνίας και βεβαίως της εθνικής οικονομίας.