Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;;;

Όλα όσα έγιναν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη για την ΜΠΕ του νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός και οι συνθήκες που επικράτησαν για να οδηγήσουν στην αναβολή της συνεδρίασης, θύμισαν σε όσους… θυμούνται, ανάλογες καταστάσεις που δυστυχώς επικρατούσαν κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία στην Χαλκιδική.

Όταν και τότε η κοινωνία καλούνταν να ενημερωθεί, να συζητήσει και να αποφασίσει συλλογικά για την βιώσιμη αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική, αλλά συγκροτημένες ομάδες με συνθήματα και άλλα “ηχητικά εφέ” την αποπροσανατόλιζαν με σκοπό την παρεμπόδιση και στο τέλος κατάφερναν να μην ολοκληρωθούν ποτέ αυτές οι διαδικασίες.

Καταστάσεις με ξεκάθαρη παρελκυστική στόχευση, έτσι ώστε σ΄ ότι αφορά την αδειοδοτική διαδικασία του επενδυτικού έργου, αυτή να παραπέμπει στην γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση για την αργόσυρτη διαδικασία ωρίμανσης γνωστού αμερικανικού ουίσκι.

Συν βέβαια, το διαρκές καπέλωμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας από ομάδες ατόμων που δεν σέβονται την δημοκρατία, την πολιτική, το περιβάλλον, το ιερό δικαίωμα στην εργασία και βεβαίως την κοινωνία. Το μόνο που σέβονται είναι η εργαλειοποίηση τους, κατά το δοκούν, για την επίτευξη των στόχων της ατζέντας που έχουν μπροστά τους.

Οι λόγοι που προβλήθηκαν, ως επιχειρήματα, από την «κερκίδα» στην χθεσινή συνεδρίαση για να καταστρατηγηθεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας ήταν βγαλμένοι από το απώτερο παρελθόν.

Ένας εξ αυτών υποστήριζε, πως ήταν πολύ κοντά χρονικά (!!!) η συνεδρίαση σε σχέση με τον  β΄γύρο της ανοικτής διαβούλευσης που διοργάνωσε στις αρχές του μήνα η εταιρεία σε Μ. Παναγία, Ιερισσό και Αρναία και ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έπρεπε να δίνουν το παρόν.

Βέβαια, η εταιρεία ως συντάκτρια της ΜΠΕ, ορθώς βρισκόταν στην συνεδρίαση, καθώς με αυτόν τον τρόπο, συν την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ του κ. Καραθανάση θα δίνονταν η ευκαιρία σε όσους ήθελαν να διατυπώσουν ενστάσεις, αμφιβολίες και ερωτήματα να πάρουν απαντήσεις από τους πλέον αρμόδιους.

Η πιο ξεκάθαρη όμως δικαιολογία που ακούστηκε σε σχέση με τις επιδιώξεις της ηχηρής μειοψηφίας ήταν αυτή: «Για να γίνει η διαβούλευση πρέπει να υπάρχουν και επιστήμονες από την άλλη πλευρά για να σας αντικρούσουν, γιατί εμείς δεν ξέρουμε αν αυτά που λέτε είναι σωστά».

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας μετά την ματαίωση της ανοικτής διαβούλευσης στην Ιερισσό στις 5 Σεπτεμβρίου, αναφερθήκαμε στις συνέπειες που έχουν αθροιστικά στην λειτουργία του κράτους τέτοιου τύπου «ακτιβισμοί», όταν δεν καταδικάζονται πολιτικά σε άμεσο χρόνο. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε ξανά και πολύ σύντομα.

"Από την άλλη όμως, η ιστορική εμπειρία και μνήμη έχει διδάξει, πως όταν σε τέτοιες περιπτώσεις δεν καταδικάζεις πολιτικά αυτές τις πρακτικές την στιγμή που πρέπει, τότε είσαι καταδικασμένος να τρέχεις πίσω από αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές εξελίξεις."

Δύσκολα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το γιατί η πλειοψηφία υποχώρησε και πάλι μπροστά στην θέα της ηχηρής μειοψηφίας και γιατί δεν έγιναν οι δέουσες ενέργειες, έτσι ώστε η «εκκλησία του δήμου», που δεν είναι άλλη από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, να μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει προς όφελος χιλιάδων δημοτών του Αριστοτέλη μια τόσο σημαντική συνεδρίαση; 

Εν κατακλείδι. Περάσαμε τόσα για να επιστρέψουμε στο παρελθόν;;;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τους 5 φωνακλάδες αντιγκολντ στην αίθουσα ήταν τουλάχιστον άλλοι 7 που αιρετοί που καλοέζησαν και έκαναν περιουσία από το μεταλλείο. Ένας όμως δεν βρήκε το κουράγιο να ζητήσει από εκείνους που τους χαρακτήριζαν εγκληματίες βα σεβαστούν την πλειοψηφία του δήμου που ζητάει να μάθει τι γράφει η νέα μελέτη. Ένας δεν βρέθηκε, ούτε ένας.

Ανώνυμος είπε...

Οι πιο σίγουροι να στην φέρουν είναι αυτοί που έχουν δει ευεργεσίες και βοήθειες και πιο ειδικά από τα μεταλλεία.
Σ' αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι τόσοι πολλοί.
Ποιόν να διαλέξεις δεν ξέρεις.
Σκέτη απογοήτευση όλοι τους.
Οι αντιγκολντ έχουν καταντήσει γραφικοί.Οι εμμονές τους ειναι πια γνωστές και σε κυβερνητικούς,

Ανώνυμος είπε...

Η επιστροφή στο παρελθόν είναι μονόδρομος όταν οι πολιτικοί της Χαλκιδικής θέλουν την εταιρεία να βρίσκεται υπό την ομηρία τους.
Μαζί με την εταιρεία σε ομηρία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι και ο φαύλος κύκλος δεν τελειώνει ποτε.
Για 20 σχεδόν χρόνια το κατάφεραν.Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και κανένας επενδυτής δεν θα κάτσει να παίξει σε πολιτικά παιχνίδια με τα λεφτά του.