Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022: Η ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ!)

Για τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους επαγγελματίες και τους εργολάβους που ζουν τις οικογένειες τους από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας τα Χριστούγεννα (ας μας επιτραπεί το σχήμα λόγου) ήρθαν φέτος 10 μέρες νωρίτερα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Eldorado Gold για επανεκκίνηση των εργασιών από τις αρχές του 2023 του υπολειπόμενου τμήματος του επενδυτικού σχεδίου, που αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών προκάλεσε συναισθήματα λύτρωσης και ανείπωτης χαράς. 

Είχε προηγηθεί η σύναψη της συμφωνίας και υπογραφής χρηματοδότησης του έργου με δάνειο από τις Ελληνικές τράπεζες ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε και η "Ελληνικός Χρυσός" αυτή η χαρμόσυνη εξέλιξη σηματοδοτεί σε βάθος 25ετίας:

  • 1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
  • 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου

Στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, θα γίνει επένδυση 80 εκατ. δολάρίων σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, προβλέπεται και η σύσταση Πρότυπου Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για την συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Τέλος, η διάρκεια κατασκευής του έργου προβλέπεται στα 3 έτη.

Σε ότι αφορά τα οφέλη για την Εθνική Οικονομία αυτά υπολογίζονται σε:

  • φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Δημόσιο
  • και εισφορές άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.

Ως πολύ σημαντικό για την χώρα μας, το γεγονός πως όταν τεθεί το έργο σε πλήρη λειτουργία και εμπορική εκμετάλλευση, τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα εισέλθει στην λίστα των 3 κορυφαίων παραγωγών χρυσού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (!!!), όπως τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στην Ελλάδα και Πρόεδρος της "Ελληνικός Χρυσός" Χρήστος Μπαλάσκας.

ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΩΚΟΜΕΝΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…

Πέρα από το κομμάτι το κατασκευαστικό, τα κεφάλαια, τα μηχανήματα και τα χιλιάδες χέρια που απαιτούνται για να το ολοκληρώσουν το μεταλλείο των Σκουριών απαιτείται, κατά την γνώμη μας, και μια ριζική επανεκκίνηση στο κομμάτι της συνολικής νοοτροπίας όλων μας απέναντι στα μεταλλευτική και τα μεταλλεία.

Για παράδειγμα, δεν γίνεται η εν λόγω παραγωγική δραστηριότητα να είναι η «καλύτερη» όταν εργάζεται κάποιος σ’ αυτή και κάποια στιγμή αργότερα να γίνεται η «χειρότερη», επειδή δεν μπορεί να προσληφθεί ένας συγγενής ή ένας κολλητός φίλος/η.

Μακάρι να ήταν εφικτό να εργαστούν όλοι οι άξιοι εργαζόμενοι στα μεταλλεία. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν γίνεται όμως να συνεχιστεί η ύπαρξη τέτοιων όσο  παράλογων αντιλήψεων και προσδοκιών, που ουσιαστικά προσφέρουν εργαλεία εκμετάλλευσης στην φαρέτρα όσων πολεμούν διαχρονικά την μεταλλευτική δραστηριότητα στην ΒΑ Χαλκιδική.

Σε συνέχεια αυτής της σκέψης, πιστεύουμε πως τα μεταλλεία πρέπει να μείνουν έξω από κάθε είδους πολιτική αντιπαράθεση προς άγραν ψήφων και καλλιέργεια μικροπολιτικής και μικροκομματικών συμφερόντων, που τόσο έβλαψαν την περιοχή και την κοινωνία μέσα σ’ αυτά τα πολύ δύσκολα 15 χρόνια, που πέρασαν.

Μια μικρή ή μεγάλη ελπίδα (αυτό θα φανεί στο άμεσο προσεχές μέλλον) ενόψει και των ποικίλων εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 δίνουν κάποιες τοποθετήσεις, τόσο του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου όσο και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύση Τσακνή, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος είπε μεταξύ άλλων στην πολύωρη συνεδρίαση πως «εκείνη η εποχή πέρασε και κανένας δεν θέλει να την θυμάται», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα τραύματα που άφησε μέχρι και σήμερα σε κάποια μέλη της τοπικής κοινωνίας η διαμάχη για τα μεταλλεία.

Από την μεριά του,  ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αργύρης Τσακνής απαντώντας σε αιτιάσεις της συμπολίτευσης για τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζουμπά, είπε επί λέξει τα εξής: «Δεν είμαστε εδώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να ασχολείται ο ένας με το τι έκανε ο άλλος όταν διοικούσε. Η προηγούμενη διοίκηση κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό λέει η δημοκρατία».

*Όποιος και όποια επιθυμεί να ακούσει και να δει τα επίμαχα σημεία των τοποθετήσεων των 2 ανδρών, μπορεί να μπει στο βίντεο που ακολουθεί. Η τοποθέτηση του κ. Βαλιάνου είναι στο 1:48:00 και του κ. Τσακνή στο 2:43:00. 

Θα επρόκειτο για μια μεγάλη ανακούφιση για την κοινωνία, αν αυτό το δείγμα διάθεσης για απουσία πολιτικού αμοραλισμού και περισσεύματος πολιτικού πολιτισμού αντίστοιχα, αποτελέσει κοινή συναινέσει την επίσημη φόρμα διεξαγωγής των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τις εκλογές σε τοπικό επίπεδο.

Πριν ολοκληρώσουμε την σκέψη μας και πριν μας αποχαιρετήσει και το 2022 θα θέλαμε να σημειώσουμε το εξής: ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα είναι ταχεία μετατροπή της σε μια  χώρα ηλικιωμένων.

Η Ελλάδα εκτός από μια ελκυστική χώρα για εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, πρέπει να ξανά γίνει ελκυστική και για το 1,5 εκατ. νέους Έλληνες και νέες Ελληνίδες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια για το εξωτερικό.

Αν θέλουμε να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνουμε ξανά μια χώρα πρωτογενούς παραγωγής με πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, Απαιτείται όμως  διαρκής στρατηγική και επίμονη στόχευση, παράλληλα με τις ορθές πολιτικές που πρέπει να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα, που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει για να αλλάξουμε την μοίρα μας.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ Δ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ .