Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΑΠΕ: ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ (ΚΑΙ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ - ΒΙΝΤΕΟ

Πάρα πολλοί είδαν τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν για τις δυναμικές κινητοποιήσεις χιλιάδων οικολόγων – ακτιβιστών στην περιοχή Λούζερατ που βρίσκεται κοντά στην μεγαλούπολή του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, κατά της επέκτασης τοπικού λιγνιτωρυχείου με κυβερνητικό στόχο την ανάκτηση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.

Αλήθεια, πόσοι πρόσεξαν μέσα από τους δέκτες τους, τα αυτοσχέδια ηλιακά πάνελ που στήθηκαν από τους αντιδρώντες στην εξόρυξη λιγνίτη, στον χώρο που κατέλαβαν και χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για τις κινητοποιήσεις τους;

Τα εν λόγω ηλιακά πάνελ εν είδη φωτοβολταϊκών, δηλαδή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σίγουρα δεν τοποθετήθηκαν για λόγους περιβαλλοντικής αισθητικής, αλλά για τις αδήριτες ανάγκες ενεργειακής αυτονομίας, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να έχουν την δυνατότητα της άσκησης της καθημερινής τους ρουτίνας, αλλά και της άμεσης αναμετάδοσης των εξελίξεων που προέκυπταν μέσα από την ακτιβιστική δραστηριότητα τους. 

Είναι γνωστό άλλωστε, πως οι οικολόγοι - ακτιβιστές λατρεύουν την επικοινωνία των δράσεων τους, όσο και την φύση.

Είναι γεγονός, πως σε κανένα από τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν από πάμπολλα συστημικά ΜΜΕ, εγχώρια και ξένα, δεν είδαμε να αφιερώνονται λίγα δευτερόλεπτα σε αυτή την κραυγαλέα αντίφαση.

Την ολομέτωπη επίθεση κάποιων πολύ καλά οργανωμένων ομάδων πολιτών κατά της εξόρυξης πρώτων υλών (πχ λιγνίτης, φυσικό αέριο), που συμβάλλουν τα μέγιστα τόσο στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη όσο και στην στήριξη του εγχειρήματος της ενεργειακής μετάβασης (πχ χαλκός, ψευδάργυρος, νικέλιο) .

Την ίδια στιγμή αυτοί που μάχονται με ιδεολογικό φανατισμό τις εξορύξεις να κάνουν ευρεία χρήση των προϊόντων αυτής της εξορυκτικής διαδικασίας, χωρίς κανένα ιδεολογικό φραγμό!!!

Για να γίνουμε πιο σαφής για όσους ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν, οι ΑΠΕ κατασκευάζονται από μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και άλλα.

Μέταλλα τα οποία πλέον καθορίζουν πλέον τις εξελίξεις στο παρόν και το αύριο της ποθούμενης ενεργειακής θωράκισης και κλιματικής ουδετερότητας.

Επομένως, έχουμε την λογική να προσκρούει και πάλι απέναντι στον παραλογισμό, που από ένα σημείο και έπειτα εξελίσσεται σε μια είτε συνειδητή, είτε ασυνείδητη υποκρισία.

Ανεπανάληπτη και δίχως προηγούμενο, από κάθε άποψη. Αντίδοτο σε όλο αυτό; Η επισταμένη ενημέρωση των πολιτών που πρέπει να υπάρχει από την παιδική ηλικία.

Όση αξία έχει να μάθει ένα παιδί να μην πετάει τα απορρίμματα όπου βρει, άλλη τόση ίσως και μεγαλύτερη έχει να μάθει την αξία ενός πετρώματος που κρατάει στα χέρια του.

Δείτε το επίμαχο βίντεο, πατώντας με τον κέρσορα σας επάνω στον σύνδεσμο που σας παραθέτουμε: gr.euronews.com