Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ

Επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που εκπέμπουν άνθρακα από τα ηλεκτρικά τους συστήματα έως το 2035, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απολιγνιτοποίηση στην περιοχή.

Συνολικά, οι χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συνεισφορά από τη Γερμανία και τη Γαλλία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. 

Ο στόχος τέθηκε από τα μέλη της ΕΕ, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και την Ελβετία εκτός ΕΕ, η οποία ευθυγραμμίζεται με ορισμένες πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα. 

Σε κοινή τους δήλωση, οι χώρες ανέφεραν ότι τα υπάρχοντα κλιματικά μέτρα της ΕΕ είναι πιθανό να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς διοξείδιο του άνθρακα έως το 2040.

Συμφωνώντας να προχωρήσουν γρηγορότερα μαζί, είπαν οι χώρες, θα τις βοηθούσε να σχεδιάσουν από κοινού υποδομές για να διασφαλίσουν ότι θα κατασκευάσουν αρκετά δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας για να ενσωματώσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο και να διατηρήσουν τη ροή της πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας.

Βήματα στην απολιγνιτοποίηση, πώς αξιοποιήθηκαν οι ΑΠΕ

«Οι χώρες έχουν ένα ισχυρά διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούν να επωφεληθούν από το υπεράκτιο δυναμικό σε ορισμένες περιοχές και την αποθήκευση σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Ολλανδίας, Ρομπ Τζέτεν. 

Συνολικά, η ΕΕ πήρε το 41% ​​της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η ένταση του CO2 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Για παράδειγμα, η Αυστρία λαμβάνει ήδη περισσότερα από τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια χωρίς εκπομπές CO2 για περίπου το 70% της ισχύος της, και η Πολωνία έχει την παραγωγή ενέργειας με τη μεγαλύτερη ένταση CO2 από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ λόγω το υψηλό μερίδιο του άνθρακα.

Πηγή: powergame.gr