Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

ΕΕ ΠΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: “ΜΕΙΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ" – ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Στις 29 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν προκαταρκτικά και από κοινού σε μια νέα οδηγία για την ενίσχυση των υπαρχουσών διατάξεων που αφορούν την περαιτέρω μείωση της εκπομπής ρύπων από τη βιομηχανία και τις μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε σχετικές πληροφορίες.

Σε σύγκριση με την οδηγία που ισχύει επί του παρόντος, η νέα οδηγία ενσωματώνει πρόσθετες πηγές εκπομπών ρύπων και παράλληλα επιχειρεί να καταστήσει περιβαλλοντικά αποτελεσματικότερες τις βιομηχανικές αδειοδοτήσεις, να μειώσει το διοικητικό κόστος, να ενισχύσει τη διαφάνεια και να ωθήσει τις εταιρείες στην χρήση τεχνολογικών εφαρμογών αιχμής σε συνδυασμό και με άλλες καινοτόμες εξελίξεις.

Συν τοις άλλοις, η αναθεωρημένη οδηγία καταστά πολύ αυστηρότερους τους κανόνες στη χορήγηση παρεκκλίσεων έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Επιπλέον και σύμφωνα πάντα με την υπό τελική διαμόρφωση νέα κοινοτική οδηγία, οι βιομηχανίες από εδώ και στο εξής οφείλουν να αναπτύξουν σχέδια μετασχηματισμού για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κυκλική οικονομία, μηδενικές εκπομπές ρύπων και άνθρακα έως το 2050, έτσι ώστε να επωφεληθούν από αδειοδοτήσεις για την εφαρμογή ριζικά μετασχηματιστικών και καινοτόμων τεχνικών.

Εντός αυτού του νομικού πλαισίου γίνεται σαφές πως θα στηριχθούν πολιτικά και οικονομικά επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβάνοντας επίπεδα επιδόσεων όσον αφορά τη χρήση των πόρων, καθώς και τη μείωση της χημικής ρύπανσης μέσω απαιτήσεων για μειωμένη χρήση τοξικών χημικών ουσιών κατά τη διάρκεια βιομηχανικών διεργασιών.

Με απλά λόγια. Όσες βιομηχανίες δεν καταφέρουν να αφομοιώσουν στην λειτουργία τους την αυστηροποίηση της νέας κοινοτικής ντιρεκτίβας καίγονται στην κυριολεξία και βγαίνουν εκτός αγοράς. Όσες βιομηχανίες τα καταφέρουν, αυτές είναι που και θα επιβιώσουν στο σκληρό στίβο της πράσινης οικονομίας.

Η αντίδραση της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην “Έκθεση Δραστηριοτήτων” του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για το 2022 οι ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες έχουν επιλέξει την είσοδο του στο μονόδρομο της μείωσης εκείνων των περιβαλλοντικών δεικτών, που συμβάλλον και με την βούλα της ΕΕ στην άσκηση μια ασφαλούς και υπεύθυνης εξορυκτικής δραστηριότητας, δίνοντας τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν στην παγκόσμια αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό, πως συνολικά τα 30 μέλη του ΣΜΕ μέσα στο 2022 και σε σχέση πάντα με το 2021, μείωσαν κατά 32% την ενεργειακή τους κατανάλωση. Μια μείωση που έφτασε το 34% ανά παραγόμενο τόνο εμπορεύσιμου προϊόντος, όπως αναφέρεται και στην σελίδα 8 της Έκθεσης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν τα μέλη του ΣΜΕ το 2022 και σε ότι αφορά την εξοικονόμηση του νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας από το δίκτυο υδροδότησης, από γεωτρήσεις, από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και από επιφανειακούς ταμιευτήρες. Και εδώ το ποσοστό μειωμένης κατανάλωσης σε κυβικά μέτρα άγγιξε το 32% (για την ακρίβεια 31,87%) σε σχέση με την χρήση του 2021.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί και η ποσοστιαία συνεισφορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας τόσο στην μείωση κατανάλωσης τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του νερού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η “Ελληνικός Χρυσός”, η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανά παραγόμενο τόνο εμπορεύσιμου προϊόντος έφτασε το 4,1%. Αναφορικά με την χρήση του νερού στην παραγωγική διαδικασία η μείωση στην κατανάλωση ήταν 16,1%.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως η “Ελληνικός Χρυσός” αύξησε κατά 24% τις δαπάνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι αυτά τα στοιχεία συνεπικουρούμενα από πολλά περισσότερα που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 2 συστημικές Ελληνικές Τράπεζες να συστρατευθούν οικονομικά με το επενδυτικό – επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, που αν όλα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις θα φέρει την Ελλάδα στις πρώτες 3 θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών παραγωγής χρυσού και χαλκού.