Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην εκτόξευση της ευρωπαϊκής αιολικής ενέργειας και να μειώσει την κινεζική κυριαρχία στην αλυσίδα εφοδιασμού, λέει ο αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της γειτονικής χώρας.

Η Τουρκία διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας παγκόσμιας κλάσης και ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό που ήδη απασχολείται σε εγχώριους και διεθνείς παίκτες στις ΑΠΕ, δήλωσε ο Çetin Ali Dönmez, κατά την έναρξη του συνεδρίου WindEurope στο Μπιλμπάο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει «ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης» στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Ο αιολικός τομέας της Ευρώπης αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους κινεζικούς κατασκευαστές, οι οποίοι, βάζουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο την γηραιά ήπειρο εξάγοντας τις εξαιρετικά φτηνές τουρμπίνες που βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι κατασκευαστές αιολικών συστημάτων της Ευρώπης εξαρτώνται από την Κίνα και για διάφορα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών όπως επίσης και για τις σπάνιες γαίες.

Έτοιμη να προμηθεύει και με σπάνιες γαίες την Ευρώπη η Τουρκία

Η Κίνα προμηθεύει σήμερα το 90% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως και η ΕΕ εισάγει σήμερα από αυτή το 98% των αναγκών της σε σπάνιες γαίες.

Κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και πολιτικοί έχουν τονίσει τη σημασία να είναι το μέλλον της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης «Made in Europe», αλλά «Made in Europe» δεν σημαίνει απαραίτητα και «Made in the EU», τόνισε ο Dönmez, ο οποίος επιμένει να λέει πως η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα.

Η Τουρκία θέλει να γίνει «μια μεγάλη δύναμη, μια ηγετική δύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυριαρχία της Κίνας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλους μας στην Ευρώπη όσον αφορά τα σπάνια γήινα στοιχεία, είπε ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν και να επενδύσουν σε τουρκικά μεταλλευτικά πεδία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αυξάνει ήδη δραματικά το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy.

Η Τουρκία στοχεύει να έχει εγκαταστήσει σχεδόν 30GW αιολικής ενέργειας μέχρι το 2035, συμπεριλαμβανομένων 5GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο Dönmez τόνισε την ανάγκη για περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του αιολικού τομέα της χώρας.

Πηγή: worldenergynews.gr