Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

BLACKROCK: ΤΟ ΚΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 2 ΤΡΙΣ. ΔΟΛ. "ΣΚΙΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΣΔΙΤ

Περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια ετησίως απαιτούνται μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης μετάβασης, ενισχύοντας την ανάγκη για περισσότερες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Αυτό εκτιμά η BlackRock στην τελευταία της μελέτη «Σενάριο Μετάβασης του Ινστιτούτου Επενδύσεων», στην οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίο είναι πιο πιθανό να διαδραματιστεί η μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τον πιθανό αντίκτυπό της στα χαρτοφυλάκια.

Το ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες προσδοκίες των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα απαιτήσει αυξήσεις στα κεφάλαια τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον Μάικλ Ντένις, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock.

«Η APAC βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της ευκαιρίας για επενδύσεις σε ενέργεια και το βλέπουμε σε πολλούς τομείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Ντένις, μιλώντας στην ετήσια Εβδομάδα Ecosperity της Σιγκαπούρης.

Το ποσό ήταν τόσο εντυπωσιακό τότε όσο και τώρα, κυρίως επειδή ήταν διπλάσιο από το ποσό των προηγούμενων επενδυτικών εκτιμήσεων. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι περσινές επενδύσεις ρεκόρ μετάβασης ήταν λιγότερο από το ήμισυ αυτού, στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πού βρίσκονται τα χρήματα;

Ειδικότερα, πέρυσι, 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 με περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό του κεφαλαίου που επενδύεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ντένις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές δραστηριότητες της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Ωστόσο, ενώ η επένδυση έχει αυξηθεί, υπάρχει ακόμη ένα κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Το κενό υπάρχει σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου: από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, έως προσπάθειες υψηλότερου κινδύνου όπως επιχειρηματικά κεφάλαια όψιμου σταδίου και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον Ντένις, τα κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι εκεί έξω.

Οι θεσμικοί επενδυτές

Μια έρευνα της BlackRock σε 200 θεσμικούς επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τις χορηγήσεις μετάβασης τα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, με το 46% να λέει ότι η πλοήγηση στη μετάβαση είναι η πιο σημαντική επενδυτική τους προτεραιότητα την ίδια χρονική περίοδο.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση επενδύσεων σε ιδιωτικές και δημόσιες αγορές θα απαιτήσει «ευθυγράμμιση μεταξύ της κυβερνητικής δράσης, των εταιρειών και των συνεργασιών με τις κοινότητες», είπε ο Ντένις.

Όσον αφορά τη δημόσια πολιτική, νομοθεσία όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού , που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022 στις ΗΠΑ, μπόρεσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια σε δημόσιους πόρους που θα διατεθούν για έργα μείωσης του θερμοκηπίου.

«Πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε αλλαγή πολιτικής σχετικά με την τιμολόγηση της ενέργειας και την απορρύθμιση των ενεργειακών αγορών», είπε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι στις αναδυόμενες αγορές, περίπου το 60% του απαραίτητου κεφαλαίου αναμένεται να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Μεικτή χρηματοδότηση

Η BlackRock προσδιορίζει τη μεικτή χρηματοδότηση ως έναν άλλο βασικό επενδυτικό μοχλό, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεικτή χρηματοδότηση ορίζεται ως η στρατηγική χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η μεικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το αρχικό στάδιο των έργων, αλλά για να γίνουν επενδυτικά τα [πράσινα] περιουσιακά στοιχεία στις τρέχουσες δομές χαρτοφυλακίου», είπε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων από ευρύτερες κεφαλαιαγορές.

Άλλοι παράγοντες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων πράσινης χρηματοδότησης στον κόσμο περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καλύτερων ταλέντων σε διαφορετικούς τομείς του οικοσυστήματος και τη μετατόπιση των πλαισίων κινδύνου για επενδύσεις πράσινων έργων, σύμφωνα με την BlackRock.

Οι ανησυχίες

Καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές αρχίζουν να εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στις μεταβατικές βιομηχανίες, οι επενδυτές απομακρύνονται επίσης και επιστρέφουν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Κι αυτό σύμφωνα με το oilprice.com πρέπει να είναι το χειρότερο σενάριο μετάβασης, το οποίο ουδείς ακόμα τολμά να φανταστεί, ούτε καν οι αναλυτές της BlackRock.

Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος διεθνούς εξερεύνησης και παραγωγής της Equinor, Philippe Mathieu, δήλωσε ότι το συναίσθημα των επενδυτών προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε «μετατοπιστεί πλήρως» σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Μιλώντας στο CERAWeek, ο Mathieu είπε ότι ενώ η μετάβαση παραμένει προτεραιότητα, η ενεργειακή ασφάλεια έχει γίνει επίσης προτεραιότητα μετά την πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Και δεν είναι ο μόνος. Οι επενδυτές συρρέουν σε ενεργειακές μετοχές επιδιώκοντας να προστατευτούν από τον πληθωρισμό και να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, ανέφερε πρόσφατα το Reuters ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου από την Wealth Enhancement Group, προσθέτοντας: «Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να αναδυθεί ξανά… η αντιστάθμιση είναι να έχουμε έκθεση σε κάποια εμπορεύματα».

Οι εταιρείες μετάβασης

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική για τις εταιρείες μετάβασης. Πολλές από αυτές αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή εν μέσω υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων παρά τη γενναιόδωρη κρατική βοήθεια. 

Πολλές αναδιπλώνονται ή, στην περίπτωση ευρωπαϊκών εταιρειών, μεταφέρονται στις ΗΠΑ όπου η κρατική βοήθεια είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη. Η απόκτηση κέρδους έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση και οι επενδυτές δεν επιμένουν να μάθουν εάν οι παραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας πρόκειται να το ξεπεράσουν.

Αυτό καθιστά την κάλυψη του ετήσιου κενού των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επίσης μια πρόκληση - ειδικά επειδή σχεδόν τα δύο τρίτα των απαραίτητων χρημάτων - τουλάχιστον στον αναπτυσσόμενο κόσμο - θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Ντένις της BlackRock. Τα κονδύλια, λέει, υπάρχουν, αλλά πρέπει να κινητοποιηθούν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με κρατική βοήθεια.

Αυτή η βοήθεια θα πρέπει να έρθει με τη μορφή ευνοϊκών πολιτικών τιμολόγησης της ενέργειας και απορρύθμισης της αγοράς. Πράγματι, η απορρύθμιση είναι το αγαπημένο «εργαλείο» των επενδυτών ενέργειας, καθώς τείνει να κάνει την ηλεκτρική ενέργεια πιο ακριβή για τους καταναλωτές, ωθώντας τις αποδόσεις για τους προμηθευτές υψηλότερες. Ωστόσο, η απορρύθμιση είναι δύσκολη υπόθεση σε αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας.  

Πηγή: energypress.gr