Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ιδιαίτερα ανήσυχοι γίνονται οι επενδυτές στις ΗΠΑ όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου καθώς έχουν ήδη πάρει μια γεύση από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017-21 και της τωρινής διακυβέρνησης της χώρας από τον Τζο Μπάιντεν. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το χάσμα στη χάραξη οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών είναι τεράστιο σε μια περίοδο που απαιτείται σταθερότητα. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία καθορίζονται από δυο πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και το άλλο στη Μέση Ανατολή, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα.

Καθώς αυτή η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται από τις πιο κρίσιμες της τελευταίας γενιάς στις ΗΠΑ, οι αγορές καθρεπτίζουν την ανησυχία των επενδυτών όχι τόσο για τις επόμενες εβδομάδες αλλά για το αποτέλεσμα που θα φέρει η κάλπη σε ένα επτάμηνο. 

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έφθασε το 4,65% λόγω φόβων πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει υψηλά το κόστος δανεισμού στην οικονομία, βαραίνοντας ήδη το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας.

Στην προθεσμιακή αγορά, οι επενδυτές αντισταθμίζουν τον κίνδυνο από μια πτώση των αγορών κατά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανάλυση του δείκτη Cboe Volatility από το Reuters. Αν και τα συμβόλαια αυτά λήγουν στα μέσα Οκτωβρίου, ενσωματώνουν τις προσδοκίες για την πορεία του δείκτη S&P 500 έως και τα μέσα του επόμενου μηνός, επισήμανε σε πρόσφατο σημείωμα η Rational Equity Armor Fund. 

Εκτός του περίπλοκου και απρόβλεπτου γεωπολιτικού περιβάλλοντος που προκαλεί αυξομειώσεις στις τιμές του πετρελαίου και κατ’ επέκταση αστάθεια στον πληθωρισμό, η πολιτική ιδιοσυγκρασία των υποψηφίων στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου διαφέρει τόσο που τροφοδοτεί ανασφάλεια ως προς τη λήψη καίριων αποφάσεων για τη φορολογία, την πράσινη μετάβαση και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Μια πρόσθετη ανησυχία είναι η πορεία του αμερικανικού χρέους. Παραμένει αβέβαιο εάν θα παραταθούν οι φοροαπαλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ αφού λήξουν το 2025. 

Οι φοροαπαλλαγές που πέρασαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2017, επιβαρύνουν το αμερικανικό δημόσιο με πάνω από 100 δισ. δολάρια, ετησίως, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Princeton, Chicago και Harvard που πραγματοποιήθηκε προ διμήνου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Πέραν τούτου, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά πακέτα του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που επίσης έχουν διογκώσει το χρέος των ΗΠΑ.

Οι εκδόσεις τίτλων του αμερικανικού δημοσίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την πανδημία και έπειτα, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανείζεται το ιστορικό ποσό των 23 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2023. 

Αυτό που προβληματίζει οικονομολόγους και επενδυτές είναι πως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως οι πολιτικοί της χώρας προτίθενται να χαλιναγωγήσουν το χρέος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ πρόκειται να υπερβεί το 8% του ΑΕΠ εν μέσω του 2024 έναντι του 3,6% που ήταν ο μέσος όρος από το 1973 έως το 2022.

Βέβαια, η πρόβλεψη της πορείας των κινητών αξιών στη Wall Street πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές είναι αδύνατη, σημειώνουν αναλυτές στη Wall Street Journal. Αν και οι φόβοι είχαν κορυφωθεί μετά την εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, μετέπειτα ακολούθησε ένα ράλι καθώς οι επενδυτές επιδοκίμασαν τις μειώσεις φόρων, τις υποσχέσεις για χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου και την αναδίπλωση της Ουάσιγκτον από την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των πετρελαϊκών εταιρειών. 

Έπειτα, όμως, το δολάριο ήταν ασταθές έναντι του μεξικανικού πέσο λόγω των αναρτήσεων του Τραμπ στο Twitter για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό.

Πηγή: powergame.gr