Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΡΩΣΙΑ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΝΤΙΖΕΛ

Σημαντική μείωση σημείωσαν τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές του κορυφαίου παγκόσμιου εξαγωγέα ντίζελ, της Ρωσίας, με τις εικασίες για την αιτία πίσω από αυτή τη μείωση να βρίσκεται στις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα διυλιστήρια της χώρας.

Ως έναν βαθμό αυτό ισχύει. Όμως, όπως γράφει το Bloomberg, η πτώση έχει να κάνει περισσότερο με την εστίαση του Πούτιν στην αντιμετώπιση ελλείψεων καυσίμων στο εσωτερικό, που θα μπορούσαν να έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα και ενισχύοντας τον πληθωρισμό.

Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 520.000 βαρέλια ντίζελ ημερησίως το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου, περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερο από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της βιομηχανίας. 

Αυτό είναι αναντίστοιχο με την παραγωγή καυσίμου από τα διυλιστήριά της η οποία μειώθηκε μόνο κατά 8% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εν μέσω χαμηλότερης επεξεργασίας αργού, δείχνουν τα στοιχεία.

Η απόκλιση έρχεται καθώς οι ρώσοι παραγωγοί αύξησαν τις προμήθειές τους σε εγχώριους πελάτες, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ.

Η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εγχώριες προμήθειες καυσίμων για χρόνια, υποσχόμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα υπερβούν το μέσο ποσοστό πληθωρισμού.

Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς πλησίαζε η προεδρική εκστρατεία, οι αλλαγές στον φόρο πετρελαίου έφεραν τη ρωσική αγορά καυσίμων στα πρόθυρα κρίσης, αναγκάζοντας το υπουργείο Ενέργειας να περιορίσει τις αυξήσεις τιμών επιβάλλοντας βραχυπρόθεσμη απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ.

Τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τις εγχώριες παραδόσεις αφότου ο Πούτιν είπε ότι θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να εξάγουν — υπό τον όρο ότι πρώτα θα εξασφαλιζόταν ο εφοδιασμός εντός της Ρωσίας.

Η χαμηλότερη λειτουργία των διυλιστηρίων και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πλήττουν διυλιστήρια όπως η εγκατάσταση Tuapse της Rosneft PJSC που επικεντρώνονται στις εξαγωγές έχουν επίσης ασκήσει πίεση στις εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας, επισημαίνει το Bloomberg.

Με την επανεκλογή του Πούτιν και νέα ηγεσία στο υπουργείο Ενέργειας. «Η πρώτη βασική προτεραιότητα όπως υποδείχθηκε από τον πρόεδρο είναι η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και των προμηθειών της», είπε ο Νόβακ στους ρώσους νομοθέτες την Κυριακή, σύμφωνα με το Tass.

Τα διυλιστήρια της Ρωσίας προμήθευαν 1,15 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ την ημέρα στην εγχώρια αγορά κατά μέσο όρο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου, πάνω από 8% από πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Πηγή: ot.gr