ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των περιφερειών της ελληνικής επικράτειας με την ταυτόχρονη εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ως προς αυτό το μείζον διακύβευμα, η επίτευξη του οποίου σηματοδοτεί ανάπτυξη με κεφαλαία και όχι με πεζά γράμματα, ο Υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος μιλώντας κατά τη διάρκεια του 8ου Thessaloniki Summit που διεξήχθη στα μέσα Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, επισήμανε πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επιτυγχάνει το στόχο της Διπλής Σύγκλισης, δηλαδή της σύγκλισης της χώρας μας ως προς το ΑΕΠ της υπόλοιπης Ευρώπης και, παράλληλα, την ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς της εθνικής οικονομίας.
Η ανάπτυξη αυτή, επισήμανε ο Υπουργός, αποτυπώνεται σαφώς στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Πανελλαδικά, μεταξύ των ετών 2019 - 2024, η ανεργία μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, ενώ η απασχόληση στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυξήθηκε με ρυθμούς μεγαλύτερους της εθνικής θετικής μεταβολής, ενώ και ο μέσος μισθός, αν και χαμηλότερος σε απόλυτους αριθμούς, αυξήθηκε επίσης με ταχύτερους ρυθμούς.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, ήταν καθοριστική η συμβολή της βιομηχανίας, για τη δημιουργία περισσότερων από 100.000 θέσεων απασχόλησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης να είναι υψηλότεροι από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
Η εξορυκτική βιομηχανία και δραστηριότητα διαχρονικά αλλά πολύ περισσότερο στις μέρες μας συμβάλλει στην εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς από τη φύση της είναι μια δραστηριότητα της αποκέντρωσης, καθώς αναπτύσσεται και γιγαντώνεται περιφερειακά.
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Κεντρική Μακεδονία έχουν τοποθετήσει σε περίοπτη θέση τη λίθο τους στη μεγάλη προσπάθεια της αλλαγής προς το καλύτερο της αναπτυξιακής εικόνας της περιοχής με αύξηση της απασχόλησης και των μισθών σε επίπεδα που είναι μακρινά ζητούμενα ακόμη, σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, για να μην πούμε και σε μεγάλα αστικά κέντρα της.
Κατά την πρόσφατη δημοσίευση της μελέτης που διενήργησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της επένδυσης της “Ελληνικός Χρυσός” στα πλούσια μεταλλευτικά κοιτάσματα της ΒΑ Χαλκιδικής υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που πιστοποιούν πλέον την πεποίθηση, πως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούν ξεκάθαρα συνώνυμο της εργασιακής ασφάλειας από άποψη προοπτικής και κοινωνικής ευημερίας από μισθολογικής άποψης.
Προς επίρρωση αυτών θα παραθέσουμε 3 χαρακτηριστικά αποσπάσματα μέσα από την πολυσέλιδη έρευνα του ΙΟΒΕ, που εμπεριέχουν εντυπωσιακά στοιχεία.
1ο απόσπασμα: Σελ. 43 “… Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελληνικός Χρυσός προσφέρει μέσο μισθό €3,798, υπερβαίνοντας τον εθνικό μέσο όρο των €1,176 (Νοέμβριος 2023).”
2ο απόσπασμα: Σελ. 44 “…. Σχετικά με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης στην εταιρία, στους 1.090 εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός το 2020, μόνο το 3,9% ήταν ορισμένου χρόνου. Η πλειοψηφία των εργαζομένων (60%) έχουν διάρκεια συνεργασίας με την εταιρίας στο εύρος
5-10 χρόνια, το 10% έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των 10 χρόνων, ενώ 21% έχουν σύμβαση
μικρότερη από 5 χρόνια. Ως προς το ηλικιακό εύρος των απασχολούμενων, το 7% των εργαζομένων είναι μικρότεροι των 30 ετών, σχεδόν το 70% είναι μεταξύ 30 και 50 ετών, και σχεδόν το 23% είναι άνω των 50 ετών.”
3ο απόσπασμα: Σελ. 45 “...Όσον αφορά στις πρόσθετες παροχές, ωφελούμενοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.
Οι εν λόγω παροχές περιλαμβάνουν ασφάλεια ζωής (π.χ. προστασία εισοδήματος σε περίπτωση αναπηρίας, μακροχρόνια περίθαλψη και συνταξιοδότηση), πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, επίδομα μετακίνησης για εργαζομένους που ταξιδεύουν, επίδομα μετεγκατάστασης για εκπατρισμένους, επίδομα μεταφορών για εργαζομένους που κατοικούν σε άλλη περιοχή από τον τόπο εργασίας τους, κάλυψη εξόδων στέγασης για εργαζόμενους ανώτερων θέσεων, επίδομα εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό πληροφορικής για εργαζομένους με σχετική θέση εργασίας.”
Σύμφωνα με τη μελέτη το συνολικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται σε περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τη δραστηριότητα της “Ελληνικός Χρυσός” για το διάστημα 2024-2044.
Από αυτό το ετήσιο συνολικό ποσό περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας για το ίδιο χρονικό διάστημα (2024 -2044), συνεισφέροντας σταθερά 4.300 θέσεις εργασίας, ενώ 3.200 θέσεις εργασίας θα είναι εντός του δήμου Αριστοτέλη.
Γίνεται απολύτως ξεκάθαρο, πως η ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα ο Δήμος Αριστοτέλη με τις ανεπανάληπτες ομορφιές που διαθέτει και τις άριστες συνθήκες εργασίες που επικρατούν στα ιστορικά Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι και θα παραμείνει ο ιδανικός τόπος για να ζει κάποιος με την οικογένεια του και να εργάζεται για το προσεχές κοντινό και απώτερο μέλλον.
Σχόλια