Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί σε θέματα ενέργειας συνομολογούν πως ο χαλκός είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που θα χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση της κλιματικής ουδετερότητας.

Για να γίνουμε πιο ακριβής, το νικέλιο, το λίθιο και ο χαλκός είναι τα πλέον περιζήτητα μέταλλα, επάνω στα οποία χτίζεται το αύριο σε ότι αφορά την μετάβαση σε παραγωγή και χρήση μη ρυπογόνου ενέργειας.

Ωστόσο, χρηματοπιστωτικοί αναλυτές, όπως για παράδειγμα της Goldman Sachs το φωνάζουν πολύ δυνατά: «Δεν υπάρχει απανθρακοποίηση χωρίς χαλκό. Ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο».

Παραμένει αξιοσημείωτο ως γεγονός, πως για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικές και ηλιακές πηγές, ο χαλκός παραμένει το κυρίαρχο μέταλλο για την κατασκευή καλωδίων μεταφοράς και το πιο οικονομικό συνάμα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαδίζει με την μεγάλη εικόνα της τάσης που διαμορφώνεται ήδη και στις αγορές, αφού οι πιέσεις της αγοράς στην προμήθεια του μετάλλου εκτιμάται πως θα ενταθούν στο πενταπλάσιο μέσα στα επόμενη 5ετία, με την τιμή του χαλκού να σκαρφαλώνει πάνω από τα 6,5 δολάρια από τα 4,5δολ/ανά λίβρα που βρίσκεται σήμερα.  

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το κοιτασματολογικό πεδίο της Χαλκιδικής είναι ξεχωριστό σε παγκόσμια κλίμακα χάρη και στην πολυμεταλλικότητα του, γεγονός που καθιστά και την μεταλλευτική επένδυση που βρίσκεται από το 2012 σε εξέλιξη οικονομικά βιώσιμη,  παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, χάρη στην κοινή όσο και σημαντική παρουσία χρυσού, χαλκού, αργύρου, ψευδάργυρου και μόλυβδου.

Μάλιστα, στο πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, στα βεβαιωμένα αποθέματα όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, ο χαλκός πλησιάζει τους 780.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,49% και 0,74γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,8 εκατ. ουγγιές.

Επομένως, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί σημειώνεται αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον από τράπεζες και λοιπά επενδυτικά σχήματα, για στρατηγική συμμετοχή στη νέα επενδυτική περίοδο που αρχίζει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από τις αρχές του νέου χρόνου, όπως αποκάλυψε και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold  στην Ελλάδα κ. Χρήστος Μπαλάσκας στο πλαίσιο του πρόσφατου 6ου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 10 ως τις 15 Μαΐου.

Η ζωντανή προοπτική εξόρυξης 780.000 τόνου χαλκού εκτός όλων των άλλων μεταλλευμάτων μέσα από το υπέδαφος της Χαλκιδικής, με χρήση όλων των βέλτιστων περιβαλλοντικά πρακτικών δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα, αλλά και γεγονός.

Ιδίως  σε μια ιστορική περίοδο, από κάθε άποψη,  όπου χαράζεται ο οδικός χάρτης της Ε.Ε. για την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της αναφορικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες που εισάγονται κατά κόρον μέχρι σήμερα, αλλά απαιτούνται για την μετάβαση στην αποκαλούμενη ισορροπημένη πράσινη ανάπτυξη.

Με την χώρα μας να μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει, αν βεβαίως έχουμε αντιληφθεί οι πάντες ό,τι τα ψέματα και οι δικαιολογίες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και μαζί με αυτά οι ευκαιρίες για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο όσο και ισχυρό κράτος.

Η ΒΑ Χαλκιδική και σ’ αυτό το ιστορικό ραντεβού είναι παρούσα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα που διεξάγεται εδώ και 2.500 χρόνια σ’ αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας ήταν είναι και παραμένει ένα πυλώνας σταθερότητας, δημιουργίας και ανάπτυξης για γενιές και γενιές πολιτών.

Ο δρόμος της πράσινης ενέργειας περνάει και αυτός απ’ εδώ!

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί δρόμοι περνάνε απο Σκουριές/
Και της οικολογίας.Μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε ρο ρεύμα από τις ΑΠΕ με χρυσό ! ! ! ! ! ! !

Ανώνυμος είπε...

7:44 εκεί πάει το πράγμα με το νέο ρεύμα που θέλουν να βάλουμε στην ζωή μας.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Σκουριές μας προσφέρουν και αυτή την δυνατότητα.