Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ;;;

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος έκανε λόγο για τις μεγάλες πιθανότητες εντοπισμού πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου: 

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που ήδη έχουμε μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο κέντρο ενέργειας, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε Ευρωπαϊκό, με τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου», είπε και τόνισε: «Στοχεύουμε άλλωστε σε μεγάλες δομές φυσικού αερίου – πιθανώς και σε μεγαλύτερες από όσο υπολογίζαμε παλαιότερα, με τις τελευταίες εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση».

Οι παραπάνω δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ με την εξαιρετική προοπτική για την Ελλάδα του 2030 δεν είναι καινούριες είναι αλήθεια, καθώς έχουν ειπωθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν και έχουν γίνει πρωτοσέλιδο σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και αντίστοιχης επισκεψιμότητας ιστολόγια, καθώς έκανε λόγο για την ενδεχόμενη ύπαρξη δυνατότητας ανάκτησης 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η πολύ σημαντική δυνατότητα που έχει η χώρας μας να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια χώρα στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας για να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Αυτά τα στοιχεία θα κρίνουν πάρα πολλά και αναμένονται να ανακοινωθούν ή στα τέλη της φετινής χρόνιας ή στις αρχές της επόμενης,έτσι ώστε το 2025 να γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα μας δώσουν την πλέον καθαρή εικόνα για την δυνητική όσο και εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως έχει ήδη κατατεθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση στην Ζίτσα Ιωαννίνων και αναμένεται η έγκριση της από το αρμόδιο τμήμα αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ. Μετά τις εκλογές…

Αν όμως η πατρίδα μας, έστω δυνητικά, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών της οικονομικής γεωλογίας είναι σε θέση να γίνει στο προσεχές μέλλον το ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης λόγω των κοιτασμάτων της, τότε ας θεωρηθεί σχεδόν σίγουρο πως μπορεί πολύ συντομότερα να μπει στη μικρή ομάδα των Ευρωπαϊκών χωρών που θα συμβάλλουν με τα βεβαιωμένα αποθέματα τους σε κρίσιμες ύλες τόσο στο κομμάτι του απρόσκοπτου εφοδιασμού της όσο και στον τομέα της ταχύτερης μετάβασης της στην κλιματική ουδετερότητα.


Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών, όπως το νικέλιο και ο χαλκός με αποκορύφωμα το μεγάλο κοίτασμα πορφυρικού τύπου (χρυσού-χαλκού) στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στα βεβαιωμένα αποθέματα του Μεταλλείου των Σκουριών, όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο χαλκός πλησιάζει τους 740.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,52% και 0,87γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. ουγγιές.

Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί η ανησυχία της παγκόσμιας αγοράς για την έλλειψη αποθεμάτων σε χαλκό δεδομένης της τεράστιας αύξησής στην ζήτηση του μέχρι το 2030 λόγω του ότι είναι το βασικό μέταλλο για την πράσινη μετάβαση (κατασκευή ΑΠΕ κλπ) συν τους αστάθμητους γεωπολιτικούς παράγοντες που επικρατούν στην Λατινική Αμερική, η οποία μέχρι πρότινος παρήγαγε και εξήγαγε (Περού και Χιλή) το 40% περίπου των παγκόσμιων αναγκών σε “κόκκινο” μέταλλο.

Πρόκειται για μια συγκυρία που αξίζει να καρπωθεί στο έπακρο η Ελλάδα και να αποτελέσει ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά ένα σοβαρό συνομιλητή σε παγκοσμίου βεληνεκούς θέματα, όπως αυτά της ενεργειακής ασφάλειας και μετάβασης.

Οι Σκουριές όμως στο υπέδαφος τους έχουν και 100 τόνους χρυσό. Ένα μέταλλο που η πρόσφατη και διαρκώς εξελισσόμενη τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, ίσως πολύ σύντομα να το καταστήσει ότι πιο αναγκαίο στη διεθνή καθημερινότητα τα τελευταία 40 χρόνια. Προς το παρόν πάντως έχει στρέψει επάνω του όλα τα βλέμματα των επενδυτών, καθώς αντιλαμβάνονται τον χρυσό ως ένα ασφαλές καταφύγιο ανεξαρτήτου μη επιθυμητών χρηματοικοκομικών εξελίξεων.

Σκουριές Χαλκιδικής. Ένα εξορυκτικό κέντρο άμεσα θετικών προοπτικών για την Ελλάδα και την Ευρώπη.